Над 50% от безработните у нас са без професия

1
За една година броят им е нараснал с почти 8%
За една година броят им е нараснал с почти 8% Снимка: Dunavmost

За една година броят им е нараснал с почти 8%

Над половината от безработните в България, или около 87 000 души, са без професионална квалификация и специалност. Данни от Агенцията по заетостта показват, че за една година броят им е нараснал с почти 8 процента в сравнение с юни 2023 година. Тази тревожна статистика отразява нарастващата необходимост от мерки за повишаване на квалификацията и осигуряване на заетост за хората с ниско образование.

Проект "Шанс за зелена и екологична заетост"

В отговор на тази ситуация, КНСБ стартира проект "Шанс за зелена и екологична заетост", по който над 1000 безработни са били обучени през изминалата година. Програмата, финансирана от държавния бюджет за текущата година, е насочена към хора с ниско образование и без квалификация от райони с безработица над средната за страната.

Диана Найденова, консултант по активна политика на пазара на труда в КНСБ, обяснява, че проектът е обучил безработни за професиите работници в горско стопанство, болногледачи и социални асистенти за деца и възрастни. Проектът е реализиран в партньорство с 50 общини и лечебни заведения.

„Хората имат нужда да бъдат обгрижвани, да получават умения и компетентности и да им се гарантира по-стойностна заетост. Проектът е в помощ на хората и запазване на зеленината в нашите градове“, споделя Найденова.

Финансиране и резултати

Проектът е финансиран по Националния план за действие по заетостта с близо 1,5 милиона лева от държавния бюджет. Очаква се по него да бъде осигурена работа на близо 600 от преминалите обученията. Въпреки тези усилия, предизвикателствата остават значителни.

Сива икономика и трудности

Найденова алармира, че при провеждането на обученията е станало ясно, че част от безработните са регистрирани в бюрата по труда, получават обезщетение, но продължават да работят в различни фирми без трудов договор. „Явят се първия ден на курса, втори, трети ги няма. И като взехме по-сериозни мерки за санкциониране, че не присъстват на курсове, те сами си казват: Регистрирахме се в бюрото, но продължаваме да работим във фирмата без договор - сива икономика, която източва социалната система, трябват сериозни мерки от страна на държавата“, добавя тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари