45-годишен мъж почина от жегите в Румъния

0
Горещата вълна продължава да измъчва Източна Европа и Средиземноморието
Горещата вълна продължава да измъчва Източна Европа и Средиземноморието

Горещата вълна продължава да измъчва Източна Европа и Средиземноморието

Горещата вълна, обхванала Източна Европа, Гърция и страните от Средиземноморието, продължава вече повече от седмица и създава сериозни предизвикателства за жителите на тези региони. Според информация на "Франс прес", високите температури водят до значителни проблеми както за хората, така и за околната среда.

„Не можем да спим без климатици, невъзможно е“, споделя Александре Тудор, млад жител на Букурещ. От 7 юли Румъния е под тревога за опасни горещини, като честотата на прекъсванията на електрозахранването в болниците се увеличава поради интензивното използване на климатици.

Ситуацията в Румъния се усложнява, като жертвите на жегите не закъсняват. В град Ботошани, Североизточна Румъния, 45-годишен мъж почина от топлинен удар, съобщават от здравното министерство.

През нощта температурите също достигат критични нива. На 10 места в страната бяха отчетени нови рекорди при нощните горещини, като термометрите не паднаха под 27°С. „Тези температури, които не се понижават, са много тревожни – ако организмите нямат време да се охладят през нощта, броят на смъртните случаи ще се увеличи“, предупреждава Илан Келман от Лондонския университетски колеж пред АФП.

Горещата вълна нанася сериозни щети и на екосистемите. Хиляди хектари гори изгоряха в Република Северна Македония, Албания и България, където в четвъртък беше обявен червен код с очаквани температури от 43 градуса по Целзий.

„Жителите на европейските градове ще трябва да адаптират не само инфраструктурата си, но и поведението си, за да се справят с по-интензивни горещи вълни в бъдеще“, подчертава Хана Клоук, климатолог от Редингския университет. „В бъдеще може да е почти невъзможно да излизате в определени дни“, добавя тя.

Експертите по климата към ООН обясняват, че горещите вълни стават все по-вероятни с изменението на климата. Европа е континентът, който се затопля най-бързо, като температурите там се повишават два пъти по-бързо от средните за света, отбелязват климатолозите.

В някои региони на Гърция температурите надвишават 40 градуса по Целзий повече от 10 дни. Заради силните горещини, Акрополът в Атина, най-посещаваното място в страната, беше затворен за няколко часа в сряда.

В историческия център на Атина туристите търсеха сенчести места с бутилки вода в ръка. Сам Ризек, 19-годишен сервитьор, се опитва да привлече клиенти, докато стои на сянка, за да не припадне. „Миналата седмица ми беше толкова топло, че носът ми започна да кърви. Но тук, в Гърция, трябва да свикнем с това“, казва той примирено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари