Букурещ: Коридорът на НАТО през България носи предимно икономически ползи

0
Министърът на отбраната Атанас Запрянов говори в рамките на кръгла маса, организирана от Атлантическия клуб и посветена на 75-та годишнина на НАТО
Министърът на отбраната Атанас Запрянов говори в рамките на кръгла маса, организирана от Атлантическия клуб и посветена на 75-та годишнина на НАТО Снимка: Министерство на отбраната

Проектът ще засили икономическите връзки и военната мобилност в региона

На 11 юли 2024 година, министри на отбраната на Румъния, България и Гърция подписаха важен документ за създаването на нова инфраструктура, която ще свързва четири ключови пристанища с високоскоростна пътна мрежа. Този нов коридор, включващ градовете Солун, Александруполис, Варна и Констанца, обещава да донесе значителни икономически и стратегически предимства за трите държави, участващи в проекта.

Икономически ефекти и стратегическа значимост

Според румънския генерал от резерва Върджил Бълъчеану, новият коридор ще има предимно икономически ефект, като ще подпомогне развитието на пристанищата и транспортната инфраструктура в Румъния, България и Гърция. Бълъчеану, бивш представител на Румъния в щаба на НАТО в Брюксел, подчертава, че модернизацията на този тип инфраструктура ще допринесе за по-доброто свързване на транспортните коридори, което от своя страна ще улесни не само икономическите, но и военните операции на НАТО.

„Целевите нации, но също така и Европейският съюз, инвестират в тези транспортни коридори и те също имат роля от гледна точка на военната мобилност, транспортирането на войски и военно оборудване, особено когато говорим за тежко оборудване или много големи количества боеприпаси или гориво. Тези връзки обаче, дори да ги наричаме "военни", виждаме първо икономически ефект от модернизацията и развитието на цялата гама транспортна инфраструктура и след това на военния компонент“, обясни генералът от запаса, предаде БГНЕС.

Алтернатива на западния коридор през Унгария

Една от ключовите роли на новия коридор е заобикалянето на западния коридор през Унгария. Според Бълъчеану, Унгария никога няма да подкрепи Украйна в нейната отбранителна война срещу руската инвазия и може да блокира транзита на съюзнически войски. В този контекст, югоизточният коридор Гърция - България - Румъния става критично важен за НАТО.

„Трябва много да внимаваме за западния коридор, който минава през територията на Унгария. Разполагането на войски на НАТО означава консенсус. Нашата транспортна инфраструктура е по-развита по западния коридор, отколкото по югоизточния. Ако Унгария е против разполагането на войски на НАТО, те няма да могат да преминат“, добави Бълъчеану.

Значимост за военната мобилност и сигурност в региона

Коридорът Гърция - България - Румъния ще позволи бързо разполагане на военни сили в Добруджа, уязвим район в контекста на руската агресия срещу Украйна. Това е от особено значение, тъй като възможността за бързо и ефективно транспортиране на войски и оборудване може да укрепи отбранителните способности на НАТО в региона.

„Модернизацията на железниците, пътищата и магистралите в този коридор означава преди всичко икономически предимства. Има обаче нужда и от превоз на горива. НАТО има мрежа за транспортиране на гориво от времената на Студената война. Защото подготовката за война, чрез позицията на възпиране, евентуално отбрана, също означава много висока консумация и много големи резерви на гориво“, подчерта Бълъчеану.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    11
    И ти си същият -
    боклук продажен.Бързаш да сложиш минуси.Но писаното ще се чете и ще дава кураж на другите.
  • 0
    10
    Може и да сме
    Мързеливци, но идиоти не сме.Кажи какво се прави, когато един и..@т е зачеркнал съдбата ни без да знаем.Пред свършен факт сме.Кой го сложи тоя безгънков да се съгласява от наше име - Кой?
  • 0
    9
    Защо чак сега
    ни съобщавате, че всичко е предрешено и обречено с подписи.И най - вече този на Запрянов.След като ще има изгода и за Румъния, тя защо не е включена с нейна територия.Защо на нашата?За да се фокусира евентуален ответен удар срещу нас.Всички си гледат келепира, а само нашите прости и подли към народа си.Сега се разбра защо никой не се интересува от природата и я съсипва , както се сети Да забравим и златна Добруджа.Тя била предвидена за други цели.
  • 3
    8
    към 5
    Ако това е вярно запек в главата и словесно разстройство имат всички депутати в НС и правителстватс.33 години.Много стана.Социализма бешв 45 години.Турското робство 500 години.Е,гащите вързани ли са ,а? Онзи ден гледам просто Киро и Просто Денлов във воден имаха точно запек ама в устата.
  • -1
    7
    Питане
    Не виждате ли че не може да си вържете гащите защото един други си ги свалятв,а Българите,идиоти такива мързеливи и страхливи.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари