38 родителски организации подкрепиха промените в Закона за предучилищно и училищно образование

5
Това съобщиха от "Възраждане", които внесоха законопроекта в НС
Това съобщиха от "Възраждане", които внесоха законопроекта в НС

Това съобщиха от "Възраждане", които внесоха законопроекта в НС

Тридесет и осем родителски организации официално застанаха зад промените в Закона за предучилищно и училищно образование, внесени от партия "Възраждане". Законопроектът беше приет на първо и второ четене в един и същи ден и предвижда забрана за разпространение на информация, свързана с нетрадиционна сексуална ориентация, в българските училища и детски градини. В отворено писмо до редица международни и национални институции, родителите изразиха своето несъгласие с критиките към закона и обосноваха подкрепата си, позовавайки се на Конституцията и действащото законодателство.

Международна реакция и подкрепа на национално ниво

Родителските организации изпратиха отворено писмо до Генералния секретар на ООН, Председателя на Европейския парламент, председателите на политическите групи в Европейския парламент, Председателя на Европейската комисия, Председателя на Народното събрание на Република България, председателите на парламентарно представените партии, министъра на образованието и науката и медиите. Писмото ясно изразява подкрепа за промените, които според организациите ще защитят децата от съдържание, свързано с ЛГБТИ тематиката, неподходящо за тяхната възраст и емоционална зрялост.

Родителските организации обориха твърденията на критиците, че промените нарушават основни човешки права, като посочиха, че Конституцията на Република България (чл. 39 и чл. 41) и постановленията на Конституционния съд позволяват ограничаването на правото на информация, когато това е необходимо за защита на обществения ред и обществените интереси. Според тях, тези изменения в закона са в пълно съответствие с тези принципи.

Защита на обществените интереси и морала

Организациите изразяват твърдото си становище, че България, като суверенна държава, има правото и задължението да регулира системата на общественото образование и обществените морални норми съобразно своите национални интереси и правна система. Те се позовават на действащото законодателство, което налага ограничения върху разпространението на информация, свързана със сексуална различност сред малолетни и непълнолетни лица. Законът за децата и семейството ясно дефинира възрастовите ограничения и понятието „дееспособност“, подчертавайки, че лицата под 18 години нямат необходимата умствена и емоционална зрялост да възприемат такива теми.

Организациите също така припомнят, че вече са внесли искане за провеждане на референдум по темата, което беше подадено в деловодството на Народното събрание на 31 юли 2023 година. Те настояват, че промените в законодателството са не само в съответствие с националното право, но и с международни стандарти, и представляват необходима мярка за защита на обществения интерес и правото на децата на подходящо развитие според тяхната възраст и психо-емоционални характеристики.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари