36% от децата и юношите в света са късогледи

0
Късогледството се проявява, когато по-близките предмети са ясни, а далечните - размазани
Късогледството се проявява, когато по-близките предмети са ясни, а далечните - размазани

Късогледството се проявява, когато по-близките предмети са ясни, а далечните - размазани

Късогледството, известно още като миопия, се характеризира с ясно виждане на близките обекти, докато по-далечните изглеждат размазани. Според проучване, публикувано в British Journal of Ophthalmology, за последните 30 години се наблюдава сериозно увеличение в разпространението на миопията сред децата и юношите. Процентът е нараснал от 24% през 1990 година до почти 36% през 2023 година.

Изследователите от университета „Сун Ят-сен“ в Гуанджоу, Китай, достигат до тези заключения след анализ на резултатите от 276 различни проучвания, включващи над 5,4 милиона деца и младежи в 50 държави на шест континента, съобщи БГНЕС.

Макар увеличението да е било постепенно през годините, учените отбелязват значителен ръст в случаите след пандемията от Ковид-19, като този ръст се наблюдава особено в различни региони. В документа се подчертава, че късогледството се е превърнало в сериозен здравословен проблем, особено в страни от Югоизточна Азия като Сингапур, Китай и Тайван. Изследванията показват, че децата в Източна Азия имат най-висок процент късогледство – около 35%.

Причините за този ръст могат да бъдат свързани с ранното започване на формално образование – в Източна Азия децата започват училище на 2-3-годишна възраст, което е по-рано в сравнение с други региони по света.

Япония води класацията с най-голям процент късогледи деца – 86%, а Южна Корея е на второ място със 74%.

На глобално ниво се установява, че децата, живеещи в градски райони, са по-застрашени от късогледство, отколкото тези в селските. Освен това при момичетата рискът да развият това състояние е малко по-висок в сравнение с момчетата.

Изследователите също така отбелязват, че по-малките деца са по-чувствителни към външни фактори, които могат да повлияят на развитието на зрението им. Те посочват, че децата в предучилищна възраст са особено уязвими, тъй като този период от живота им се характеризира с висока зрителна пластичност.

Прогнозите за бъдещето също не са обнадеждаващи. Учените очакват разпространението на късогледството да продължи да се увеличава сред децата и юношите, като се прогнозира, че до 2040 година ще достигне 36,6%, а до 2050 година – 39,8%.

Въпреки тези мрачни прогнози, има начин родителите да помогнат на децата си да се грижат за зрението си. Експертите препоръчват младите хора да създадат навик да практикуват мерки за защита на очите.

Учените съветват децата да прекарват повече време в активни дейности на открито и да намалят времето, прекарано пред екраните на телевизори, компютри и мобилни устройства. Освен това е важно да се намали и времето, посветено на четене отблизо – независимо дали на екрана или върху хартия.

Тези препоръки са подкрепени и от д-р Бенджамин Ботсфорд, офталмолог в Медицинското училище UMass Chan, който посочва, че прогресирането на късогледството при децата може да се забави чрез редовни почивки и ограничаване на времето пред електронни устройства.

Правилото 20-20-20 може да бъде особено полезно – правете 20-секундни почивки на всеки 20 минути и гледайте на разстояние поне 20 метра, за да отпуснете очите си“, съветва Ботсфорд. Той също така препоръчва използването на изкуствени сълзи, ако се усеща сухота в очите.

Специалистът съветва децата да прекарват повече време на открито, тъй като това намалява вероятността за развитие на късогледство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари