32% от българите са преминали курс по първа помощ

0
БЧК отбелязва Световния ден на първата помощ
БЧК отбелязва Световния ден на първата помощ

БЧК отбелязва Световния ден на първата помощ

Около 32% от българите са преминали курс по първа долекарска помощ, според данни на Българския Червен кръст (БЧК) по повод Световния ден на първата помощ. Това събитие, отбелязвано днес, насочва вниманието към значението на бързата реакция при инциденти, като тазгодишната тема е „Първата помощ и спортът“.

Заместник генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска пред БТА подчерта, че макар значителна част от хората у нас да са минали обучението еднократно, е важно тези умения да се опресняват периодично, за да бъдат адекватни при спешни ситуации. Според нея курсът трябва да се повтаря на всеки пет години, за да се гарантира навременна и правилна помощ при инциденти като инфаркти, инсулти или наранявания. В допълнение, тя напомни, че сертификатът за първа помощ, издаван от БЧК, е валиден пет години и е признат от Референтния център по първа помощ в Париж.

Главният специалист „Управление на планирането и проектна дейност“ към БЧК Невелина Стойнева също отбеляза важността на навременната реакция при различни спешни състояния като хипотермия, счупвания с открити рани и обезводняване. Тя подчерта, че хората трябва да са обучени как да действат в такива случаи, като демонстрации и занимания за оказване на първа помощ ще бъдат представени в Южния парк в София по случай Световния ден на първата помощ. Събитието ще включва и участия на Планинската спасителна служба към БЧК, която ще демонстрира извеждане на пострадал турист, както и симулация на реакция при пожар. За децата ще има викторини и различни забавни занимания.

Спортните инциденти също са сред често срещаните случаи, в които първата помощ може да спаси живот. Д-р Тодоровска напомни за случая на датския футболист Кристиян Ериксен, който получи сърдечен арест по време на Европейското първенство по футбол през 2020 г. Благодарение на бързата реакция на медицинския екип, включително български лекар, Ериксен бе върнат към живота.

Според БЧК, обучението по първа помощ трябва да започва още от ранна възраст. Невелина Стойнева сподели, че БЧК провежда курсове в детските градини, използвайки ролеви игри, за да обучава децата на базови техники. Подобни обучения, според експертите, помагат децата да разпознават признаците на спешни състояния и да знаят как да реагират правилно, включително да се свържат с тел. 112 при нужда.

Д-р Витан Витанов от сдружение „Академия за първа помощ“ също подкрепя подготовката от най-ранна възраст, като сподели, че в Англия децата се обучават да правят сърдечен масаж върху плюшени мечета, а по-късно на специални манекени. Според него, колкото повече хора са обучени да реагират адекватно при инциденти, толкова по-сигурно ще е обществото.

Мария Димова, учител и координатор на Българския Младежки Червен кръст в Момчилград, също подкрепя ранното обучение, като смята, че липсата на познания по първа помощ сред младите е причина за честата несигурност при инциденти. Според нея, курсове с тази тематика трябва да бъдат задължителни в училищата.

Екстремни спортисти и родители са сред най-често обучаваните групи в България. Витан Витанов сподели, че сдружението „Академия за първа помощ“ работи вече над 10 години и провежда курсове за хора, занимаващи се с планински спортове или бъдещи родители, които искат да бъдат подготвени при евентуални инциденти. Обученията са особено важни и за учители, които трябва да могат да реагират в училищата и детските градини при нужда.

И Витанов, и Стойнева апелираха гражданите да поддържат комплект за първа помощ у дома и да проверяват редовно срока на годност на медикаментите в него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари