Д-р Надежда Тодоровска: Телефоните привличат електрическите вълни от бурята

0
Важно е оказването на първа долекарска помощ, подчерта експертът
Важно е оказването на първа долекарска помощ, подчерта експертът

Важно е оказването на първа долекарска помощ, подчерта експертът

Всяка година по света около 240 хиляди души пострадват от удари на мълния. България не прави изключение, като случаите на пострадали от мълнии напоследък се увеличават значително. Заместник-директорът на Българския червен кръст (БЧК), д-р Надежда Тодоровска, подчерта важността на оказването на първа долекарска помощ в такива ситуации в студиото на bTV Новините.

Телефоните - потенциална опасност по време на буря

Д-р Тодоровска отбеляза, че модерният начин на живот и активното използване на мобилни телефони увеличава риска от удари на мълнии. „Около 240 хиляди души годишно са ранени в света от мълнии. Ние не сме изключение. Напоследък явно зачестиха тези случаи, защото се движим активно с помощници в джоба – телефоните. Те стават естествена антена и привличат електрическите вълни от бурята“, коментира тя.

Първа помощ при удар от мълния

При удар от мълния е от съществено значение пострадалият да бъде отделен от мократа почва, като това може да се направи с помощта на одеяло или яке. Всякакви метални предмети, включително телефони, трябва да бъдат премахнати, за да се избегне допълнително привличане на електрическите вълни.

„Това важи и за телефоните. Мълнията може да ни удари не само в планината, но и на голф игрището, или на лодката в морето“, поясни д-р Тодоровска.

Как да се предпазят оказващите първа помощ?

Оказващите първа помощ също трябва да се освободят от метални предмети и да внимават да не протича ток през тях. Това е от изключителна важност, за да се предотврати нараняване и на спасителите.

Жизненоважни минути след удар от мълния

„Ако след удар от мълния се блокира центърът на дишане и човекът няма пулс, мозъкът спира да се зарежда с кислород. Ако не му се окаже изкуствено дишане и индиректен сърдечен масаж, след следващите пет минути ще изпадне в клинична смърт“, посочи заместник-директорът на БЧК. Дори когато човек не диша, той все още е жив, защото клетките имат остатъчен кислород, с който работят.

Обучение по първа помощ

Заместник-директорът на БЧК обясни, че във всички базисни курсове на организацията се учат оказване на първа долекарска помощ, изкуствено дишане, индиректен сърдечен масаж, както и действия при изгаряния. Тези знания са от съществено значение при инциденти на пътя, бедствия, наводнения и пожари.

„При инцидентите, които ни сполетяват на пътя или при бедствие, наводнение, пожари, може да се реагира на базата на общи познания, които могат да бъдат придобити в спокойно време“, каза още Надежда Тодоровска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ...
    „...телефоните. Те стават естествена антена и привличат електрическите вълни от бурята...“ Човек, който и понятие си няма от електричество по-добре да не коментира мълнии. Мълнията не е „променлив ток“, че да говорим за вълни. И антената на телефона между мълнията и кое тяло със съответния заряд осигурява път с по-малко съпротивление, че да увеличава някакъв риск? Аман от пишман експерти по телевизиите!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари