14 души пострадаха при пътни инциденти в Русенско през изминалата седмица

1
Брифинг на "Пътна полиция" при ОДМВР - Русе
Брифинг на "Пътна полиция" при ОДМВР - Русе Снимка: ОДМВР - Русе

Брифинг на "Пътна полиция" при ОДМВР - Русе

През седмицата от 7 до 13 октомври 2024 година сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР - Русе отчете 20 пътнотранспортни произшествия (ПТП), от които 9 са леки, а 11 – тежки. В резултат на тези инциденти са пострадали 14 граждани. Тези данни бяха представени по време на редовния седмичен брифинг по пътна безопасност, воден от главен инспектор Николай Ненков и старши инспектор Стилиян Станев, отговарящи за контрола на движението в региона.

През отчетния период, пътните полицаи са извършили интензивни проверки за безопасност на движението. Те са установили 418 нарушения, за които са издадени 68 акта и 350 фиша. Впечатляващите 283 фиша са съставени за нарушения на скоростните режими – основен фактор за възникването на тежки инциденти по пътищата.

В рамките на контролните проверки, служителите на реда са проверили 128 водачи за употреба на алкохол. Четирима от тях са показали положителни проби, а един шофьор е задържан и срещу него е започнато бързо производство заради наличие на над 1.2 промила алкохол в кръвта. Установени са също трима неправоспособни водачи, като срещу един от тях е заведено досъдебно производство, тъй като е заловен за втори път да управлява без книжка.

Административни услуги и наказания

В административния сектор на Пътна полиция - Русе през седмицата са преминали 1211 граждани, от които 606 са посетили пунктовете за регистрация на автомобили, а 398 – звеното за издаване на свидетелства за управление на моторни превозни средства. Полицията е издала и връчила 90 наказателни постановления и 81 електронни фиша.

Мерки за безопасност и предстоящи акции

За ограничаване на пътнотранспортните произшествия в региона, всички подразделения на областната дирекция на МВР - Русе осъществяват ежедневен контрол в населените места и извън тях. Особено внимание се отделя на участъци с повишен трафик и концентрация на произшествия.

От утре, 15 октомври до 20 октомври, ще се проведе специализирана акция за контрол над водачите на мотоциклети, мотопеди, индивидуални електрически превозни средства и велосипеди. По време на операцията, полицаите ще следят за правоспособността на водачите, спазването на правилата за превозване на пътници, използването на защитни каски, както и за наличието на светлоотразители и жилетки.

Статистика за индивидуалните електрически превозни средства

Пътна полиция - Русе предостави и статистика относно пътнотранспортния травматизъм с участие на индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС). От началото на годината до 10 октомври 2024 година на територията на Русе са регистрирани 35 ПТП с участието на ИЕПС, при които са пострадали 35 граждани, а един е загинал. Нарушенията, извършени от водачи на такива превозни средства, са повод за издаване на 135 акта и 80 фиша.

Напомняне за изискванията към водачите на ИЕПС

От сектор „Пътна полиция“ напомнят основните изисквания към водачите на индивидуални електрически превозни средства. Те трябва да разполагат с изправни спирачки, механичен или електронен звънец, както и светлини отпред и отзад на превозното средство. Водачите са длъжни да използват светлоотразителни елементи в тъмните часове на денонощието и да се движат по велосипедна инфраструктура, ако такава съществува. Управлението на ИЕПС без каска е забранено за лица под 18 години.

От друга страна, на водачите на ИЕПС е забранено да се движат по пътища с максимално разрешена скорост над 50 км/ч, освен ако там няма изградена велосипедна инфраструктура. Те нямат право да развиват скорост над 25 км/ч, да превозват други лица или да използват мобилен телефон по време на управлението.

Заключение

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Калоян
    А за шумните автомобили и мотоциклети, нещо правите ли?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари