Златомира Стефанова представи Русе на юбилеен прием в китайското посолство

0

Посланик Дай Цинли отчете 130% ръст в търговията между двете страни

Връзките между Република България и Китайската народна република (КНР) достигнаха забележителен етап, отбелязвайки 75-годишнина от установяването на дипломатически отношения. Този значим юбилей бе отпразнуван с официален прием в столицата, организиран от посолството на Китай в България.

Събитието се проведе в престижен столичен хотел, където се събраха редица високопоставени гости от политическите, културните и бизнес средите на двете страни. Домакин на вечерта бе Нейно Превъзходителство Дай Цинли, извънреден и пълномощен посланик на КНР в България.

Град Русе бе достойно представен на тържеството от заместник-кмета Златомира Стефанова. Тя имаше честта да връчи специален поздравителен адрес от името на кмета на Русе, Пенчо Милков. В своето послание градоначалникът подчерта важността на дългогодишните взаимоотношения между двете държави, основани на взаимно уважение, доверие и ползотворно сътрудничество.

В поздравителния адрес се казва: "Вярвам, че бъдещите години ще бъдат изпълнени с нови успехи във взаимоотношенията между България и Китай, като ще продължим да изграждаме мостове на разбирателство, взаимна подкрепа и приятелство".

Официалната част на събитието бе открита от посланик Дай Цинли, която приветства присъстващите гости. Сред тях се открояваха имената на бившия президент Георги Първанов и конституционния съдия Янаки Стоилов.

В своето обръщение посланик Цинли акцентира върху отличното сътрудничество между КНР и България през изминалите десетилетия, както и върху обещаващите перспективи за бъдещо развитие на двустранните отношения. Тя изтъкна впечатляващия ръст от 130% в обема на търговията между двете страни през последното десетилетие.

"Двете страни отбелязаха много постижения в областта на селското стопанство, новите енергийни източници, телекомуникациите и автомобилостроенето. България се превърна в най-големия търговски партньор на Китай в областта на селското стопанство в Централна и Източна Европа", подчерта китайският дипломат.

Посланик Цинли изрази специална благодарност за историческия факт, че България е втората държава в света, признала Китайската народна република след нейното основаване.

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова бе сред специалните гости на вечерта. В своето емоционално слово тя подчерта, че българският и китайският народ продължават уверено да пишат историята на своето дългогодишно приятелство. Йотова открои ключовите елементи за устойчивите българо-китайски отношения: взаимно доверие, уважение, желание за опознаване, диалог и партньорство.

Вицепрезидентът акцентира върху нуждата от по-често обръщане към уроците на миналото и черпене от мъдростта на дълголетните цивилизации на двете страни, особено в контекста на съвременния свят, изпълнен с разделения и конфликти.

Вечерта бе обогатена с разнообразна културна програма, включваща изпълнения на български и китайски артисти, които демонстрираха богатството и разнообразието на културните традиции на двете страни.

Тържественото честване на 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай не само отбеляза значима историческа годишнина, но и подчерта важността на продължаващото сътрудничество и приятелство между двете нации в съвременния глобален контекст.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари