България и Китай честват 75 години дипломатически отношения

0

Вицепрезидентът: България и Китай уверено продължават да пишат историята на дългогодишното си приятелство

В столицата се проведе тържествен прием по повод 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Китайската народна република. Събитието, организирано от посолството на Китай в София, събра високопоставени гости и дипломати от двете страни.

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше специален гост на тържеството и отправи приветствие към присъстващите. В своето обръщение тя подчерта силата на българо-китайските отношения, изградени върху основата на взаимно доверие и уважение.

"Българският и китайският народ продължават уверено да пишат историята на своето дългогодишно приятелство. Рецептата за устойчивите българо-китайски отношения е взаимно доверие, уважение, желание за опознаване, диалог и партньорство. Още по-ценна е тази рецепта в днешния все по-разделен и конфликтен свят", заяви Йотова пред гостите на приема.

Вицепрезидентът изтъкна значителния напредък в двустранните отношения през последните години, особено в областта на търговията и икономиката. Тя посочи като пример наскоро проведения в София търговски форум с участието на водещи китайски компании от различни сектори, който беше открит от президента Румен Радев.

Йотова припомни и амбициозните планове за бъдещето на българо-китайските отношения, включително идеята за откриване на клон на китайска банка в България и установяване на директна авиолиния между София и Пекин. Тези инициативи бяха обсъдени по време на срещата между президентите Радев и Си Дзинпин.

Стратегическото партньорство между двете страни, потвърдено с декларация през 2019 година, открива нови хоризонти за сътрудничество. Вицепрезидентът подчерта потенциала за съвместни проекти в рамките на инициативата "Един пояс - един път" и формата "14+1", както и възможността България да играе ключова роля като мост между Европа и Азия.

"Стратегическото географско положение на българската държава ѝ отрежда ролята на мост между Европа и Азия. България може да бъде посредник в задълбочаването на отношенията между страните от Централна и Източна Европа и Китай", подчерта Йотова.

Културният обмен между двете страни също беше отбелязан като важен аспект на двустранните отношения. Дейността на Института "Конфуций" и Китайският културен център в България играят ключова роля за популяризирането на китайската култура и език сред българското общество.

"Да продължаваме да насърчаваме развитието на културните връзки между българския и китайския народ с изключителните постижения на многовековните ни история, култура и традиции. По-често да препрочитаме уроците на миналото и да черпим от мъдростта на дълголетните ни цивилизации", призова вицепрезидентът.

В заключение, Илияна Йотова отбеляза 50-годишнината на Българската редакция към Китайската медийна група, подчертавайки нейния принос за укрепването на връзките между двата народа чрез информация и културен обмен.

Тържественият прием по повод 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай не само отбеляза важен исторически момент, но и подчерта желанието на двете страни да продължат да развиват своето стратегическо партньорство в различни области, допринасяйки за стабилността и просперитета в региона и света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари