Златан Златанов: Дългът е оръжие за подчинение

1
Законопроектът на ПП "Възраждане" предлага нов механизъм за справяне с лошите кредити
Законопроектът на ПП "Възраждане" предлага нов механизъм за справяне с лошите кредити Снимка: ПП "Възраждане"

Законопроектът на ПП "Възраждане" предлага нов механизъм за справяне с лошите кредити

Народните представители от партия "Възраждане" внесоха в 50 Народно събрание Законопроект за несъстоятелност на физическите лица. Един от основните инициатори на този законопроект е народният представител от Русе Златан Златанов, който остро критикува съществуващото дългово робство и неговите последици за българския народ.

„Дългът е оръжие за подчинение и поробване на хората, а лихвата неговият боеприпас. Дълговото робство е основен инструмент за поробване на нашата нация. Съдебното изпълнение е затлачено с кредити, които обслужват изцяло международния финансово-спекулативен капитал, който разруши българската промишленост и земеделие и е на път да унищожи българската енергетика. Време е да се създадат условия за отпадане бремето на дълга и отприщване на съзидателните сили на нашата нация. Ако в миналото българският народ е „прекланяй глава под ятагана“, то сега народът ни прекланя глава под тежестта на бремето на лихвите на необслужваемите кредити вече от 35 години.“ – заяви Златанов.

Законопроектът на „Възраждане“ предвижда създаването на механизъм за обявяване в несъстоятелност на физическите лица, който ще предложи бърза, ефективна и оптимална по себестойност процедура за справяне с лошите кредити. Този законопроект е разработен на базата на предходните четири законопроекта и включва становищата, изразени при тяхното обсъждане.

България е най-бедната страна с най-ниски доходи на глава от населението сред държавите членки на Европейския съюз. За 2023 година на прага на бедността са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната, при линия на бедност средно за страната в размер на 637.92 лв. средномесечно на лице от домакинство. В сравнение с предходната година, размерът на линията на бедност е нараснал с 21.3%.

Законопроектът на „Възраждане“ ще даде възможност на публичните, държавните и частните съдебни изпълнители да прекратят натрупани с десетилетия изпълнителни дела, по които реално няма никакво движение, но поглъщат административен капацитет и тормозят изтерзания български народ, съобщават от партията.

Съгласно предложения закон, длъжник, който в продължение на повече от 6 последователни месеца не е в състояние да изпълни едно или повече парични задължения към свои кредитори на обща стойност над 6 минимални работни заплати към момента на подаването на заявление за откриване на производството, изпада в несъстоятелност и има право да го декларира.

Производството по несъстоятелността ще се прекратява с обявяване на длъжника за неплатежоспособен във всички случаи, когато са изминали 18 месеца от започването му и масата на несъстоятелността е изчерпана.

В други подобни законопроекти, предлагани от други политически партии, се предвижда неплатежоспособност в продължение на 12 месеца за задължения по-големи от 24 минимални работни заплати. Това обаче не би могло да реши проблемите на обикновения човек, за когото период от една или две години в невъзможност да покрие задълженията си би могъл да доведе до това той да стане обект и на институционален натиск.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Иван
    Всеки иска да тегли кредити, ама без да ги връща...
  • -2
    3
    Гаден соросоид
    До 2: Духай,ДеБил-ПеПераст бесарабски! Убеждавам се, уникално слабоумни индивиди гравитират около шарлатанина от помощното училище за умствено изостанали кум ХарварТ Кирил Простото Путков,Асан Наебан Василев,ДеБел Ристю Бойкикев,Смачкан Гном Атанасоф и други знайни и незнайни екземпляри на русенската видна джендър енТЕЛЕгенция, дето "едно "мирси" не може да рече, кога го почерпи човек, а вика "сполай ти“!"
  • -3
    2
    Гаден соросоид
    Убеждавам се, уникално слабоумни индивиди гравитират около мургавото варненско фаше, кЪстадин кЪстадинов, галеника на мУтрофанова! Само погледнете русенската "представителна извадка", застъпниците на фашиската путинярска политика, маскирани в "иZрожденци" - Мариан(тъпото)-"омбудсманa", Милен(психото), Алтънчо(адвокатчето) и други знайни и незнайни екземпляри на русенската видна ЕнтЕлигенция, дето "едно "мирси" не може да рече, кога го почерпи човек, а вика "сполай ти“!"
  • 3
    1
    Ах, недей
    А простотията в Народното събрание - начин да се обогатяваш с висока заплата и да демонстрираш простотията си.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...