Жители на Елин Пелин се оплакват от задушлива миризма на изгорели гуми

0
Местни жители усещат миризма, но данните от станциите са обнадеждаващи, твърдят от МОСВ
Местни жители усещат миризма, но данните от станциите са обнадеждаващи, твърдят от МОСВ Видео: NOVA

МОСВ твърди, че въздухът е в норма

Въздушното качество в град Елин Пелин остана в нормите след серия от взривове, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Мобилни станции, разположени в района, не отчетоха завишение на фините прахови частици и други замърсители, които биха могли да представляват риск за здравето на населението.

Бившият министър на околната среда и водите Юлиан Попов коментира темата в предаването „Пресечна точка“, като подчерта, че станциите, използвани за измерване на въздушното замърсяване, са модерни и надеждни. „Да, гледах данните от станцията. Тя е модерна, много добра и е мобилна. Тя беше изпратена през нощта от министъра на околната среда и водите на място и мери през цялото време. Стойностите действително падат“, заяви той.

Попов обясни, че вятърът е изиграл важна роля за разсейването на евентуалното замърсяване: „Вятърът може да помогне за изчистване на въздуха. Той помага да се разнесе, но очевидно този взрив не е нещо, което може да предизвика дълготрайно замърсяване на въздуха. Освен праховите частици, другите елементи, които се следят, не показаха повишение. Това означава, че няма отровни елементи във въздуха, така че дори в някакъв момент заради вятъра да се разнесе някакво малко по-високо равнище на фини прахови частици, това не трябва да бъде основание за притеснение“.

Въпреки обнадеждаващите резултати от измерванията, някои от местните жители изразиха своето безпокойство, съобщавайки за усещане на задушлива миризма, наподобяваща изгорели гуми. Въпреки тези тревоги, експертите уверяват, че няма основания за тревога, тъй като нито един от измерваните параметри не е надвишил допустимите граници.

Попов също така коментира реакцията на държавата при справянето с кризисни ситуации. Той посочи, че въпреки доброто и бързо реагиране на инцидента, превантивните мерки остават недостатъчни. Според него, правителството трябва да бъде по-добре подготвено за справяне с кризисни ситуации, особено с оглед на нарастващата честота и интензивност на природни бедствия като пожари и наводнения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Още малко и ще
    изкарате, че хората имат обонятелни халюцинации.А барутът, който съдържа сяра на какво мирише?Хайде да не се лъжем.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари