Ренета Колева: Хората в Пловдив и утре да не излизат навън

0
Пожарът в сметището в Цалапица все още не е овладян
Пожарът в сметището в Цалапица все още не е овладян Видео: NOVA

Пожарът в сметището в Цалапица все още не е овладян

Пловдив, вторият по големина град в България, е изправен пред сериозен екологичен проблем след запалване на сметището в Цалапица. Обгазяването на града предизвика тревога сред жителите и местните власти, които се опитват да овладеят ситуацията. Междувременно, в Югозападна България, пожарите доведоха до евакуации, изпепелени къщи и хиляди декари изгоряла гора.

Мобилна лаборатория следи въздуха

Заместник-министърът на околната среда и водите, Ренета Колева, коментира в „Интервюто в Новините на NOVA“, че до края на уикенда пожарът трябва да бъде потушен. Тя подчерта, че в Пловдив е изпратена мобилна лаборатория, която следи показателите на качеството на въздуха. Градът разполага с две автоматични измервателни станции, които също наблюдават качеството на въздуха на територията на целия град.

За съжаление, и в утрешния ден отново се очаква да има запрашване в Пловдив. Има изпратена мобилна лаборатория, която да следи показателите на качеството на атмосферния въздух. В Пловдив има изградени две автоматични измервателни станции, които следят качеството на въздуха на територията на целия град“, заяви Колева.

Препоръки за жителите на Пловдив

Колева апелира към гражданите да спазват препоръките на властите, като затварят прозорците си и излизат навън само при необходимост и с маска, особено децата, възрастните хора, хората с хронични заболявания и бременните жени. „Деца, възрастни хора и хора с хронични заболявания, бременни жени, да излизат само с маска. Както и да се избягва прекарването на повече време на открито в часовете, в които се наблюдава пик на фините прахови частици във въздуха“, добави Колева.

Превантивни мерки

За предотвратяване на подобни инциденти, Регионалната здравна инспекция в Пловдив е изпратила предписания към кметовете в края на месец юни. Те са призовани да предприемат своевременни мерки, включително редовен обход на депата и изсипване на земни маси, за да се предотврати разрастването на пожара. „В Пловдив Регионалната здравна инспекция в края на месец юни е изпратила предписание към кметовете да предприемат своевременни мерки, за да не се стига до пожари. Най-важно е да се прави обход на депото и да се изсипват земни маси, за да се предотврати разрастването на пожара“, посочи Колева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари