Жените, родили след 40, имат четири пъти по-голям шанс да доживеят до сто години

2
Дамите, които са станали майки след 33 години, са с двойно по0голям шанс да се превърнат в дълголетници
Дамите, които са станали майки след 33 години, са с двойно по0голям шанс да се превърнат в дълголетници

Дамите, които са станали майки след 33 години, са с двойно по0голям шанс да се превърнат в дълголетници

Жените, които раждат по-късно, живеят по-дълго: Какво показват проучванията?

В днешното общество жените все по-често отлагат раждането на деца по различни причини. Докато някои се фокусират върху кариерата си, други търсят финансова стабилност или просто искат да открият себе си преди да се посветят на майчинството. Какъвто и да е поводът, едно е сигурно: раждането на деца по-късно в живота може да има много предимства, включително и по-дълъг живот.

Науката зад това е ясна:

  • Многобройни проучвания показват връзка между възрастта на жената при раждането на последното й дете и вероятността да живее изключително дълъг живот.

  • Жените, които са родили след 40-годишна възраст, са с четири пъти по-голяма вероятност да достигнат 100 години в сравнение с тези, които са родили последното си дете на по-млада възраст.

  • Дори жените, които раждат между 30 и 40 години, имат по-голяма вероятност да живеят по-дълго. Ново проучване използва данни от Long Life Family Study, което разглежда биологични, психологически и генетични фактори в 551 семейства, известни с това, че имат много членове, които живеят дълго време. Учените са изследвали кога 462 жени са родили последното си дете и колко дълго са живели след това. Те открили, че жените, които са родили последното си дете след 33-годишна възраст, са били два пъти по-склонни да живеят до 95 години или повече в сравнение с тези, които са родили последното си дете на 29-годишна възраст.

  • Констатациите също така предполагат, че жените могат да играят значителна роля в развитието на генетични черти, които забавят стареенето и намаляват риска от свързани с възрастта заболявания. Това може да допринесе за по-дълъг живот при хора, които живеят до изключително напреднала възраст.

  • Изследователите предполагат, че възрастта, на която една жена има последното си дете, може да служи като индикатор за нейната обща скорост на стареене.

Защо е така?

  • Естествената способност за зачеване в по-напреднала възраст вероятно означава, че репродуктивната система на жената старее по-бавно, което може да отразява по-бавния процес на стареене на цялото й тяло.

  • Жените, които раждат по-късно, може да имат генетични фактори, които забавят стареенето и намаляват риска от свързани с възрастта заболявания.

Важно е да се отбележи, че изследователите не съветват жените да отлагат раждането само за да увеличат шансовете си за дълголетие.

Създаването на семейство по-късно в живота може да има и други предимства:

  • По-възрастните майки обикновено са по-образовани и имат по-малки семейства, което може да осигури по-добри възможности за децата им.

  • Проучванията показват, че по-възрастните майки често се чувстват по-щастливи около и след раждането.

  • Бременността на по-късен етап от живота може да помогне за предпазване от когнитивен спад.

В крайна сметка решението кога да имате деца е лично. Ако обмисляте да отложите раждането, важно е да говорите с Вашия лекар за потенциалните рискове и ползи.

Независимо от решението Ви, не позволявайте на възрастта да Ви попречи да преследвате мечтите си за семейство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари