Ваксините срещу грип са налични в аптеките

0
Ваксинацията срещу грип може да бъде комбинирана с ваксинация срещу COVID-19
Ваксинацията срещу грип може да бъде комбинирана с ваксинация срещу COVID-19

Ваксинацията срещу грип може да бъде комбинирана с ваксинация срещу COVID-19

Противогрипните ваксини вече са налични в аптеките, съобщиха от информационната платформа на Министерството на здравеопазването "Плюс мен". Тези ваксини са предназначени за деца над шестмесечна възраст и се прилагат инжекционно. Специалистите препоръчват имунизация срещу грип за хора с хронични заболявания като диабет, сърдечни и белодробни проблеми, както и за пациенти на хемодиализа, имуносупресирани лица и такива с органна трансплантация. Освен това е желателно хората, които живеят или работят в организирани колективи като домове за медико-социални грижи, военни поделения и общежития, също да се ваксинират.

Имунизацията срещу грип е препоръчителна и за тези, които поради професията си са в повишен риск от заразяване - транспортни работници, служители в армията и полицията, както и медицински персонал. За хората, които имат близки в рискови групи – като членове на семейството, персонал в лечебни и социални заведения, също се препоръчва да се ваксинират, за да предпазят околните от усложнения вследствие на грип.

От октомври по Националната програма за ваксинопрофилактика срещу сезонен грип и пневмококови инфекции, лицата над 65-годишна възраст ще имат достъп до безплатни противогрипни ваксини, които ще бъдат поставяни от общопрактикуващите лекари.

Ваксинацията срещу грип може да бъде комбинирана с ваксинация срещу COVID-19, като двете ваксини се поставят на различни места, уточняват от "Плюс мен".

На 11 септември стартира и имунизационната кампания за новите ваксини срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. Новите ваксини срещу варианта JN.1 на SARS-CoV-2 са иРНК-базирани и се прилагат безплатно. В страната вече са разпределени 84 960 дози, от които 80 640 са за лица на и над 12-годишна възраст, а около четири хиляди дози са за деца на възраст от шест месеца до 11 години. За децата под петгодишна възраст, които не са били ваксинирани или не са преболедували COVID-19, ваксината се прилага в три дози.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Отново
    Претопляте манджата за ковида, защото през септември ние, данъкоплатците, ще сме ДЛЪЖНИ да закупим НОВИ 85 000 дози от „ваксините“, за да напълним джобовете на Урсула Лайняната, мъжът ѝ и всички ония €вропедерасти, които се облажиха от изкуствено създадената пЛандемия! ************* https://www.bulnews.bg/article/470421
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари