Жена жертва живота си, за да спаси майка и детето ѝ от нападение с нож

0
Ху Юпин е починала от раните си, а нападателят е задържан на място
Ху Юпин е починала от раните си, а нападателят е задържан на място

Ху Юпин е починала от раните си, а нападателят е задържан на място

Китайка, която се опитала да предпази японска майка и детето ѝ от нападение с нож, е починала.

Ху Юпин е работила като придружител на училищен автобус в град Суджоу, когато мъж е нападнал японка и детето ѝ на автобусна спирка пред японско училище.

Тя получила сериозни наранявания, докато се опитвала да го задържи, информира BBC.

В интернет заваляха възпоменания за нея, а местното правителство заяви, че тя ще бъде удостоена със званието "Праведен и смел модел за подражание".

Японското посолство в Китай също спусна знамето си до половин мачта в чест на г-жа Ху. В изявление в Weibo посолството заяви, че е "натъжено" от нейната смърт.

"Вярваме, че смелостта и добротата на [г-жа Ху] представляват и тези на китайския народ. Отдаваме почит на праведните ѝ дела. Нека почива в мир", се казва в съобщението.

В китайските социални медии също се изляха съболезнования и похвали.

"Ще помним твоята доброта и смелост, защото ти защити сигурността на нашите японски приятели и запази репутацията на обикновените китайци", гласеше коментар в Weibo.

Друг описва г-жа Ху като "обикновена, добродетелна и смела китайска сестра".

При нападението в понеделник пострадаха майката и синът, но нараняванията им не бяха животозастрашаващи. Заподозреният, 52-годишен китаец, е арестуван на място.

То последва друго нападение с нож по-рано този месец, при което бяха ранени четирима преподаватели от американски университет в парк в Дзилин, в североизточната част на Китай.

Китайски официални лица заявиха, че двете нападения са "изолирани" инциденти.

Китайският държавен вестник Global Times публикува в петък редакционна статия, в която отдаде почит на г-жа Ху и заяви, че "Китай несъмнено все още е една от най-сигурните страни в света".

Отделно от това вестникът съобщи, че Weibo е премахнал 759 публикации, които "подбуждат националистически настроения" след нападението. Тези постове съдържали "крайни мнения", които "насърчавали груповата омраза и дори аплодирали престъпно поведение в името на патриотизма".

Нападението с нож в Суджоу предизвика загриженост сред местната японска общност и накара посолството да издаде предупреждение за безопасност, в което предупреждава своите граждани, живеещи в Китай, да вземат предпазни мерки, докато са навън.

Китайското министерство на външните работи заяви, че инцидентът е "достоен за съжаление" и че "ще продължи да предприема ефективни мерки за сериозна защита на безопасността на всички чужденци в Китай".

През изминалата година в Китай се случиха множество нападения с ножове.

През май двама души бяха убити, а други 10 бяха ранени при такова нападение в начално училище в южната провинция Дзянси. През същия месец в болница в Юнан бяха убити двама и ранени 21 души.

През юли миналата година шестима души, включително три деца, бяха убити при нападение с нож в детска градина в югоизточната провинция Гуандун.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    До Спокоен
    Имаш робско мислене и слугинско самосъзнание.Лоша работа,българска,типично за тази географска ширина.
  • 1
    6
    Спокоен
    Абе как си я представяте пътниците да слязат в защита на шофьора? Ами ако бе станало меле с ножове? И от едната, и от другата страна. Ами ако някой от тъмните беше пукнал? Аз поне не се сещам за нито един случай в който да е оправдан напълно някой, който е защитил живота и здравето на човек при подобна ситуация. Абсолютно прав е 3-тия!!! Затваряте очите и бягате настрани колкото ви държат краката! Държавата, съдебната система ще ви размаже!
  • 4
    5
    до 3
    Научил си си урока по трудния начин. В хипотетичната ситуация ако беше проснал двама мангала, 100% щяха да те побъркат от дела и вече щеше да си рецидивист. В тази държава "Темида" наистина е кьораво парче. И да ти кажа, ако не става дума за човек от семейството ми, аз ще реагирам по същия начин.
  • 4
    4
    До 3-ти
    Умно казано,умно казано,изпатил съм.Вадиш юагаре от калта,а то после рита срещу теб........
  • 3
    3
    до 2
    Поне два примата можех да вкарам в кома докато ме пребият другите, но не това е причината да не се намеся ако ще да дерат някой жив пред очите ми. След тъпо сбиване за момиче, вече имам присъда за средна телесна /чл.129/ и хулиханство /чл.325/. А курвата тръгна да се ебе с трети още докато бях в ареста. Очевидно нямам конгитивни способности да преценявам ситуацията. За това ако ще дете да отвличат, жена да изнасилват, с гръб бях, нищо не видях! Аз вече си разсипах живота.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари