Жълт код за опасни горещини за 11 области в страната

0
Максималните температури ще варират между 31° и 36°
Максималните температури ще варират между 31° и 36° Снимка: БГНЕС

Променливо време на 18 август: Дъждове и гръмотевици на запад, слънце на изток

Жълт код за опасни горещини бе обявен за 11 области в страната. Предупреждението, издадено от НИМХ, е за областите Благоевград, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Стара Загора, Пазарджик и Пловдив.

На 18 август 2024 година времето в България ще предложи разнообразие от метеорологични условия, в зависимост от региона. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) прогнозира, че денят ще започне предимно слънчево, но следобедните часове ще донесат облаци и валежи в западната част на страната.

Общо състояние на времето

През нощта времето ще бъде предимно ясно, със слаб вятър от изток-югоизток. Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде малко по-ниско от средното за месеца. На сутринта денят ще започне със слънчеви лъчи, като температурите ще се покачват бързо.

В следобедните часове обаче, особено над западната половина на страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност. Очакват се краткотрайни, но временно интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури. В тези райони има условия и за градушки. Вятърът ще бъде слаб до умерен, като ще духа от източната четвърт. Максималните температури ще варират между 31° и 36°, като в София те ще достигнат около 33°.

Прогноза за планините

В планините времето ще бъде предимно слънчево, но с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност в западната част на масивите. В следобедните часове там се очакват краткотрайни, но временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки в тези райони. Вятърът ще бъде умерен, като ще духа от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 26°, а на 2000 метра - около 19°.

Прогноза за Черноморието

По Черноморието времето ще остане благоприятно за плаж и разходки. Денят ще бъде слънчев, с умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 30°, идеални за лятна почивка. Морската вода ще бъде с температура между 26° и 28°, а вълнението на морето ще бъде около 3 бала. Въпреки това, се препоръчва повишено внимание при къпане, особено в по-вълнуващите води.

Препоръки за пътуващите

За тези, които планират да се насладят на планински преходи или да пътуват в западните райони на страната, е добре да са подготвени за евентуални дъждове и гръмотевици, особено в следобедните часове. Не забравяйте и за възможността за градушки, които могат да усложнят условията по пътищата и на открито. За почиващите по Черноморието прогнозата остава благоприятна, но е препоръчително да се следи състоянието на морето поради умереното вълнение.

Астрономически данни за деня

На 18 август 2024 година Слънцето ще изгрее в София в 6 часа и 37 минути и ще залезе в 20 часа и 23 минути, предоставяйки общо 13 часа и 46 минути светлина. Луната ще залезе в 4 часа и 22 минути и ще изгрее отново в 20 часа и 4 минути. На този ден тя ще бъде в един ден преди пълнолуние, което означава, че нощното небе ще бъде осветено от почти пълна Луна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари