Жълт код за 18 области от страната

3
Предупреждението е за високи температури
Предупреждението е за високи температури Снимка: Dunavmost

Предупреждението е за високи температури

Жълт код за опасно високи температури е обявен днес в 18 области на страната, става ясно от данните на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за областите Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч и Габрово.

През първата половина на деня ще преобладава слънчево време, което ще донесе временен отдих за жителите на засегнатите области. Въпреки това, около и след обяд се очаква развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност над Западна и Централна България, която ще доведе до краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Не са изключени и условия за градушки.

В по-голямата част от страната ще духа слаб северозападен вятър, а в Дунавската равнина - умерен. Над крайните източни райони времето ще остане предимно слънчево с до умерен югоизточен вятър. Въпреки това, по-късно вечерта и през нощта срещу неделя се очаква и там развитие на гръмотевични бури.

Максималните температури днес ще бъдат между 33° и 38°, като в София се очаква термометрите да показват около 33°.

Над планините времето също няма да е спокойно. Там ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Има условия за градушки, а умереният вятър ще духа от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 28°, а на 2000 метра - около 20°.

Гражданите и гостите на страната са призовани да вземат предпазни мерки срещу високите температури и възможните опасни метеорологични явления. Препоръчва се избягването на продължително излагане на слънце през най-горещите часове на деня, както и консумацията на достатъчно течности за хидратация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари