Слабо повишение на температурите през новата седмица

0
Дъжд и гръмотевици се очакват над източните и планинските райони
Дъжд и гръмотевици се очакват над източните и планинските райони

Дъжд и гръмотевици се очакват над източните и планинските райони

Националният институт по хидрология и метеорология (НИМХ) обяви предупредителен код за значителни валежи в седем общини от област Бургас за днес. Данните от НИМХ посочват, че в различни части на региона се очакват обилни и интензивни валежи, като предупрежденията варират от жълт до червен код.

Жълт предупредителен код е обявен за общините Бургас, Средец и Камено. В тези райони се очакват количества валежи между 20 и 35 мм за 24 часа, като е възможно и интензивен валеж до 30 мм за шест часа. Този код сигнализира за потенциални рискове, които могат да засегнат живота и имуществото на населението, като подчертава необходимостта от повишено внимание.

По-сериозно е предупреждението за община Созопол, където е въведен оранжев код. Тук прогнозите показват, че валежите могат да достигнат между 35 и 65 мм за 24 часа, а интензивните валежи могат да надхвърлят 30 мм за шест часа. Оранжевият код означава значителен риск от наводнения и други метеорологични опасности.

Най-опасната ситуация е в общините Царево, Малко Търново и Приморско, където е обявен червен код - най-високата степен на предупреждение. Според прогнозите на НИМХ, в тези райони валежите могат да надхвърлят 65 мм за 24 часа, което създава реална опасност от сериозни наводнения и значителни щети. Жителите и посетителите на тези общини са призовани да бъдат изключително предпазливи и да следят внимателно за нови предупреждения и инструкции от властите.

Над по-голямата част от страната днес ще има значителна облачност, като в югоизточните райони валежите ще продължат до обяд. Около и след обяд над Западна България облачността ще се разкъса и намалее до незначителна. В източната половина на страната ще духа умерен вятър от север-североизток, който ще доведе до леки температурни промени. Максималните температури ще се задържат между 27° и 32°, като в София ще достигнат около 28°.

Началото на новата седмица ще донесе повече слънчеви часове, особено в западната половина на страната. Все пак, над източните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността, а на места ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Вятърът ще остане слаб, а температурите ще се повишат леко, създавайки по-благоприятни условия за края на седмицата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари