Жълт код в 21 области от страната

1
Предупреждението е за значителни горещини
Предупреждението е за значителни горещини Снимка: Dunavmost

Предупреждението е за значителни горещини

Жълт код за опасно горещо време е обявен за 21 области в България днес, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Прогнозата предупреждава за значителни горещини, които могат да представляват риск за здравето на хората, особено за уязвимите групи като възрастните и малките деца.

Области под жълт код

Предупреждението е в сила за областите "Благоевград", "Велико Търново", "Видин", "Враца", "Габрово", "Кърджали", "Кюстендил", "Ловеч", "Монтана", "Пазарджик", "Плевен", "Пловдив", "Разград", "Русе", "Сливен", "Смолян", "Стара Загора", "Търговище", "Хасково", "Шумен" и "Ямбол". В тези райони се очакват високи температури, които ще достигнат между 33° и 38°. В столицата София температурата ще бъде около 33°.

Прогноза за времето

Според НИМХ, времето в понеделник ще бъде предимно слънчево, но след обяд над Северна България ще започне да се развива купеста облачност. Към вечерта над Централна Северна и Североизточна България се очаква купесто-дъждовна облачност, която може да доведе до краткотрайни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки, което изисква повишено внимание от страна на гражданите.

Как да се предпазим от горещините

Експертите съветват хората да се предпазват от високите температури, като избягват продължително излагане на слънце, особено в пиковите часове на деня. Препоръчва се носенето на светли и леки дрехи, както и хидратирането с достатъчно вода. Особено внимание трябва да се обърне на децата, възрастните и хората с хронични заболявания.

Подготовка за възможни метеорологични явления

Жителите на областите под жълт код трябва да бъдат подготвени за възможни метеорологични явления като гръмотевици и градушки. Препоръчва се да се избягва излизането на открито по време на гръмотевични бури и да се осигури безопасност на дома и превозните средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари