Оранжев код в цяла България

1
Температурите ще бъдат около 40 градуса
Температурите ще бъдат около 40 градуса Снимка: Dunavmost

Температурите ще бъдат около 40 градуса

Оранжев предупредителен код за много горещо време е обявен за днес и за утре в цялата страна, научаваме от сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Според прогнозата на НИМХ, температурите днес ще достигнат между 35° и 40°, като в София се очаква максималната температура да бъде около 36°.

Този оранжев код представлява средна степен на предупреждение за високите температури, които могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Такава степен на предупреждение налага особено внимание и предприемане на мерки за предпазване от потенциални здравни усложнения.

Влияние на горещото време върху населението и мерки за защита

От Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ напомнят, че при пожар и авария трябва незабавно да се звъни на телефон 112. Публикувани са и съвети за реакция при пожар на техния сайт, които могат да бъдат от полза за всеки гражданин.

Пожари и бедствени положения

Високите температури през последните седмици доведоха до избухването на пожари в различни райони на страната. В някои от тях бе обявено частично бедствено положение. За да се справят с възникналите пожари и да предотвратят нови, властите призовават гражданите да бъдат изключително внимателни и да спазват всички препоръки за пожарна безопасност.

На сайта на НИМХ е налична информация за условията на пожароопасност в България, като са публикувани карти с препоръчителна степен на готовност за борба с пожари за три дни напред. Тези карти предоставят на гражданите и службите за реагиране ясна представа за рисковете и необходимите мерки, които трябва да бъдат предприети.

Препоръки за гражданите

За да се предпазят от негативните ефекти на високите температури, гражданите следва да избягват продължително излагане на слънце, особено в часовете с най-високи температури. Хората трябва да носят леки и светли дрехи, да пият достатъчно вода и да търсят сянка или прохлада при възможност.

Особено внимание трябва да се обръща на възрастните хора, децата и хората с хронични заболявания, които са най-застрашени от горещините. При поява на симптоми като главоболие, замайване, гадене или ускорено сърцебиене, незабавно трябва да се търси медицинска помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари