Зелената Сахара: Дъждовете превръщат пустинята в оазис

2

Необичайни дъждове превръщат части от Сахара в зелен оазис, видим от Космоса

Южните части на пустинята Сахара – една от най-сухите области в света – неочаквано се озеленяват след необичайно обилни валежи. Феноменът е толкова мащабен, че може да бъде забелязан дори от космоса, съобщават от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) на Съединените американски щати.

Сателитни изображения, заснети от MODIS сателита на НАСА, показват значително разширение на растителността в региона през септември 2024 година в сравнение със същия период на 2023 година. Зелената покривка се е разпростряла много по-на север в страни като Нигер и Чад, а в района на Централноафриканската република, непосредствено над екватора, растителността е още по-гъста и наситена, пише CNN.

Според климатолози, това необичайно явление е резултат от изместването на зоната на тропическа конвергенция – област, в която влажният тропически въздух от екватора се среща с горещия и сух въздух от северните части на континента. Обикновено тази зона се придвижва на север през летните месеци на Северното полукълбо, но тази година е достигнала много по-северни ширини от обичайното.

Д-р Карстен Хаущайн, климатолог от Лайпцигския университет в Германия, посочва две основни причини за това необичайно изместване: "Преходът от Ел Ниньо към Ла Ниня оказва влияние върху това колко на север се е преместила тази зона това лято", обяснява той. "Освен това, зоната на тропическа конвергенция, която е причина за озеленяването на Африка, се премества все по-на север с глобалното затопляне. Поне това показват повечето климатични модели", допълва експертът.

Изследване, публикувано в престижното научно списание "Nature" през юни тази година, прогнозира, че подобни изнасяния на север ще стават все по-чести през следващите десетилетия с повишаването на нивата на въглероден диоксид в атмосферата – резултат от изгарянето на изкопаеми горива.

Въпреки положителния ефект върху растителността, това климатично явление носи и своите рискове. В някои райони на Сахара, включително части от Нигер, Чад, Судан и дори Либия, валежите са от два до шест пъти по-обилни от нормалното, което води до катастрофални наводнения.

Учените предупреждават, че глобалното затопляне, причинено от замърсяването с изкопаеми горива, увеличава вероятността както от необичайно озеленяване, така и от разрушителни наводнения в региона.

Докато светът наблюдава с интерес това уникално природно явление, климатолозите продължават да анализират данните, за да разберат по-добре дългосрочните последици от промените в климата върху една от най-големите пустини на планетата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари