Затягат контрола за безвизово пребиваване във Великобритания

0
Засегнати ли са българите?
Засегнати ли са българите? Видео: NOVA

Засегнати ли са българите?

Великобритания започва да прилага по-строги мерки за контрол на европейските граждани, получили статут на уседналост след Брекзит. Британските гранични служители вече са инструктирани да отнемат временния статут на уседналост на онези, които нарушават правилата за престой и пребиваване в страната, като им бъде отказан достъп обратно в Обединеното кралство, съобщи NOVA.

Миграционни експерти посочват, че новите разпоредби ще засегнат и значителен брой български граждани. Над 200 000 българи, които са получили временен статут на уседналост, ще трябва да се съобразяват с изискването да не отсъстват повече от 180 дни годишно от Великобритания. Много от тях, особено по време на пандемията, избраха да се върнат в България за по-дълго време, което сега ги изправя пред риска да загубят правото си на престой, ако не успеят да докажат, че са имали сериозни причини за отсъствието.

Новите мерки засягат над 200 хиляди българи

Според статистиката 438 620 българи са подали молби за статут на уседналост в Обединеното кралство след излизането на страната от Европейския съюз. От тях над 79 000 вече са получили отказ, а около 12 000 разрешителни са обявени за невалидни. Проблемите обаче не спират дотук. Гражданите с временен статут са задължени да поддържат активен престой в страната, като всяко по-продължително отсъствие може да доведе до загуба на правата им.

Миграционният консултант Атанас Чиков пояснява: „За да не изгубиш временния си статут и да можеш да получиш постоянен, не трябва да отсъстваш повече от 180 дни на година. Ако някой е бил извън Великобритания за по-дълъг период, при връщането му граничните служители могат да решат да отнемат статута му, ако установят, че този срок е бил нарушен.“ Чиков допълва, че има българи, които може да пострадат не само заради прекомерни отсъствия, но и заради подаване на фалшиви документи. Някои счетоводители предлагат нелегални услуги, които включват подправка на документи, с цел избягване на проверките, което крие сериозни рискове.

Липсата на отговор на имейли може да струва разрешителните

Българските граждани, които са получили статут на уседналост, са подложени на постоянен контрол от страна на британските власти. Британското вътрешно министерство изпраща имейли с искания за допълнителни доказателства за пребиваване в страната. Пропускането да се отговори на тези съобщения в указания срок също може да доведе до анулиране на разрешителните за престой.

В условията на засилващия се граничен контрол и новите изисквания, миграционните експерти съветват всички засегнати граждани да бъдат изключително внимателни и да следят кореспонденцията си с британските власти. Успешното управление на временния статут и предоставянето на коректни документи е ключово за избягването на проблеми на границата и загубата на правото на престой.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари