Заснеха рядка медуза с уловена жертва

0

Фотографка се натъкна на находката на островите Сили

Едно неочаквано откритие на плажа Порт Хелик, остров Сейнт Мери на островите Сили, привлече вниманието на фотографи и природозащитници. Докато за повечето туристи на британските плажове срещата с прозрачна лилаво-виолетова медуза би била впечатляваща сама по себе си, за 43-годишната фотогафка Ники Банфийлд, изненадата била двойна. Тя не само заснела редкия вид виолетова светеща медуза /Pelagia noctiluca/, но и забелязала, че вътре в нея все още се вижда нейната жертва – млад кефал.

Снимките, направени от Банфийлд, показват как прозрачността на медузата разкрива детайлно процеса на хранене. „Винаги е очарователно да се види“, споделя Ники. „Прозрачността на медузата я прави още по-интригуваща и интересна. Не са много случаите, в които можеш да видиш плячката на дадено същество в стомаха на хищника!“.

Това не е първото интересно наблюдение на Ники Банфийлд на същия плаж. Няколко месеца по-рано тя заснела стотици хиляди подобни медузи, изхвърлени на брега на Порт Хелик. Макар виолетовите медузи да са малки по размер, те са способни да нанесат силно ужилване и светят ярко през нощта, ако бъдат обезпокоени. Дългите им пипала и жилещите клетки по „камбаната“ ги правят сериозни хищници за малки морски организми.

От Тръста за дива природа отбелязват, че виолетовите медузи са рядко срещани в британските води, но могат да бъдат наблюдавани в открито море и в по-топлите води на Европа, като например в Средиземно море. Те са известни с впечатляващия си синьо-лилав цвят и чадъровидна форма, като пипалата им могат да достигнат до три метра дължина.

„Лилавата медуза е малка медуза, но със сигурност много силна. Много риби живеят в пипалата на медузите, за да се предпазят от хищници, но животът им е несигурен. Едно грешно движение и те са на обяд!“, добавя Банфийлд.

Този случай е само част от увеличените наблюдения на медузи по бреговете на Обединеното кралство, което се свързва със затоплянето на моретата. Неотдавна стотици медузи бяха забелязани край Южен Девън, включително видове със силни отровни жила. Властите предупреждават посетителите на плажовете да бъдат внимателни и да не докосват медузите, дори когато са изхвърлени на брега.

Медузите „лъвска грива“ /Cyanea capillata/, които могат да достигнат до невероятни размери и чиито жила често водят до хоспитализация, също зачестиха край британските брегове. Тези същества, които понякога надминават синия кит по дължина, са особено опасни за плувците. Случаите на ужилвания от този вид медуза се увеличават, като последните инциденти бяха регистрирани в Ангълси, Уелс и Голуей, Ирландия.

Експерти свързват честите наблюдения на медузи с глобалното затопляне, което прави океаните по-привлекателни за тези видове. Според д-р Питър Ричардсън от Дружеството за опазване на морето, броят на някои видове медузи, като "белодробната медуза“ /Rhizostoma pulmo/, също се увеличава в британските води, което е повод за притеснение сред учените.

Въпреки че повечето видове медузи, които обитават крайбрежието на Обединеното кралство, не са особено опасни за хората, властите препоръчват да се избягва контакт с тях, особено когато са събрани в големи групи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари