Защо ядковите млека са по-скъпи?

0
Цената на растителните млека: Търсено, но скъпо удоволствие?
Цената на растителните млека: Търсено, но скъпо удоволствие?

Цената на растителните млека: Търсено, но скъпо удоволствие?

В последното десетилетие растителните млека са завладели пазара си сред потребителите, търсещи алтернатива на традиционните млечни продукти. Но с високите цени те понякога предизвикват връщане към добре познатото краве мляко.

Защо хората се отказват от млечните продукти?

Множество фактори водят до този избор. Един от тях е загрижеността за климата, като се знае, че млечната индустрия генерира значителни количества метан, което е вредно за околната среда, според Guardian. Освен това, нарастващият интерес към веганството и загрижеността относно етиката на животните играят роля в прехода към растителните алтернативи.

По-скъпо ли е отглеждането на овес в сравнение с животинското мляко?

Изследвайки текущите цени в България, разбираме, че килограм овес струва 3,49 лв., а килограм животинско мляко (3,2%-3,8%) – 2,99 лв., показва анализът на foodprice.bg.

Ядковите млека не са обект на изследване на платформата, но в няколко онлайн магазина виждаме, че 1 л. соево мляко струва 6,45 лв., бадемовото е 7,49 лв., овесеното е 6,49 лв., оризово – 6,49 лв., лешниково 7,49 лева - цените са двойни на тези на животинския продукт.

Но защо растителните млека са толкова скъпи, когато всъщност не са нищо повече от шепа овесени ядки, бадеми или соеви зърна, смлени в блендер с малко вода? Както посочва един проницателен потребител на Twitter, със сигурност отглеждането на овес не струва толкова, колкото струва една крава.

И докато отглеждането на овес все още не струва толкова много, колкото отглеждането на крава, цената на овеса е най-висока за всички времена. Да не забравяме фактори като по-висока инфлация, увеличени транспортни разходи, заплати, торове…

Други стоки, като бадеми, соя, захар и царевица, също повишават цената си. И тук имаме и обичайните разходи за правене на бизнес, включително опаковане, маркетинг и научноизследователска и развойна дейност.

Като цяло цената на растителните млека е с 13% - 14% по-висока, отколкото беше преди година.

Растителните млека все още са сравнително млада индустрия от около 2009 г..

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Мунчо
    Не просто по-скъпи, а три пъти по-скъпи! НЕма нужда!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари