Трагичният добив на слънчоглед ще удари цената на олиото

1
10 стотинки всяка седмица отива нагоре олиото, заяви земеделски производител от Монтанско
10 стотинки всяка седмица отива нагоре олиото, заяви земеделски производител от Монтанско Видео: bTV

10 стотинки всяка седмица отива нагоре олиото, заяви земеделски производител от Монтанско

Земеделските производители, които се занимават с отглеждането на слънчоглед, са изправени пред сериозни трудности през тази година поради изключително слабата реколта. В някои случаи добивите са спаднали почти наполовина в сравнение с предходни години, което поражда опасения за ново покачване на цените на олиото на пазара.

Особено тревожна е ситуацията в монтанското село Габровица, където земеделските стопани отбелязват изключително ниски резултати от своите култури. "Може да се каже, че тази година е трагично по отношение на добивите на слънчоглед – може би с 45% са по-ниски спрямо предходната година", споделя в интервю за bTV Зорница Борисова, земеделски производител от селото. При среден добив от около 250 килограма на декар през 2022 г., сега стопаните в региона се радват на едва 150 килограма.

Повечето производители предпочитат да задържат продукцията си, тъй като настоящите изкупни цени на слънчогледа са твърде ниски и не покриват разходите им. „При всички положения ще се отрази на цената на олиото и аз виждам в момента една тенденция на лекичко покачване на олиото, което не го усещаме съвсем осезаемо по джоба си, но едни десет стотинки всяка седмица отива нагоре олиото, коментира Борисова.

Основните фактори, довели до слабата реколта, са горещото и сухо лято, както и липсата на възможности за напояване на засетите площи. Въпреки трудностите, земеделските стопани се надяват, че пазарните условия ще се стабилизират.

Темата бе разгледана и в студиото на bTV от Димитър Маргаритов, бивш председател на Комисията за защита на потребителите. Той подчерта, че слабите резултати от реколтата ще доведат не само до количествено, но и до качествено влошаване на суровината, което неизбежно ще окаже влияние върху цените на олиото. Според Маргаритов съществува и опасност от спекулативно увеличаване на цените, което би нанесло сериозен удар върху потребителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари