Защо петък 13-ти се смята за злополучен ден?

0
Как една почитана дата се превърна в символ на нещастие
Как една почитана дата се превърна в символ на нещастие

Как една почитана дата се превърна в символ на нещастие

Петък 13-и - дата, която в много западни култури се свързва с лош късмет и нещастие. Това суеверие е толкова разпространено, че дори има специален термин за ирационалния страх от тази дата - параскевидекатриафобия, която е специфична форма на трискайдекафобия (страх от числото 13).

Интересен факт е, че според нашия Григориански календар вероятността 13-о число да се падне в петък е всъщност малко по-голяма в сравнение с другите дни от седмицата. Важно е да се отбележи обаче, че това суеверие не е универсално. Например, в Гърция и испаноезичните страни вторник 13-и се смята за нещастен ден, докато в Италия петък 17-и носи лоша слава.

Корените на това суеверие са дълбоки и многопластови. Чарлз Панати, в своята книга "Необикновеният произход на всекидневните неща", проследява концепцията за нещастния петък до скандинавската митология. Според легендата, Локи, богът на пакостите, нахлул на божествен банкет във Валхала, превръщайки броя на присъстващите богове в 13. Последвалите събития довели до трагичната смърт на Балдер, бога на светлината и добротата.

С разпространението на християнството, петък и числото 13 придобиват нови негативни конотации. Тайната вечеря, на която присъствали Исус Христос и неговите 12 ученици, сред които и предателят Юда Искариотски, затвърждава асоциацията на числото 13 с нещастие. Разпятието на Исус на Разпети петък допълнително подсилва негативните асоциации с този ден от седмицата.

Библейската традиция приписва на петък и други значими негативни събития: изгонването на Адам и Ева от Райската градина, убийството на Авел от Каин, разрушаването на Соломоновия храм и началото на Големия потоп.

Въпреки дългогодишните асоциации на петък и числото 13 с нещастие, комбинацията "петък 13-и" като символ на лош късмет е сравнително ново явление. Стив Руд в "The Penguin Guide to the Superstitions of Britain and Ireland" посочва, че това е викторианско изобретение. Популярният роман на Томас У. Лоусън "Петък, тринадесети", публикуван през 1907 година, значително допринася за разпространението на това суеверие.

Съвременната популярна култура допълнително затвърждава тази асоциация. Филмовата поредица "Петък 13-и" от 80-те години на миналия век, с главния злодей Джейсън Воорхийс, оставя траен отпечатък върху масовото съзнание. По-късно, романът на Дан Браун "Шифърът на Леонардо" от 2003 година популяризира (макар и невярната) теория, че суеверието води началото си от масовите арести на тамплиери на 13 октомври 1307 година.

Интересно е да се отбележи, че в древните езически култури както петък, така и числото 13 са били считани за символи на късмет и благоденствие. Петък е бил свързван с божествената женственост, а самото име на този ден в староанглийския език означава "ден на Фриг" - могъща скандинавска богиня, свързвана с любовта, брака и майчинството.

Числото 13 също е имало положителни конотации в предхристиянските и матриархалните култури, бидейки свързано с лунните и менструалните цикли. То е било символ на плодородието и женската сила.

С налагането на християнството като доминираща религия, тези древни вярвания и божества били заклеймени като езически и нечестиви. Кампанията срещу старите вярвания довела до преобръщане на значението на петък и числото 13 от символи на късмет в предвестници на нещастие.

В съвременния контекст, където се преосмислят историческите наративи и ролята на мизогинията в потискането на женската сила, е възможно да наблюдаваме преоценка на суеверието около петък 13-и. Това може да доведе до ново разбиране и интерпретация на тази дата и свързаните с нея женски божества, отразяващо по-балансиран и информиран поглед върху историята и културата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    джейсънчи
    фалшиви новини
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари