Защо измира рибата в язовир „Пясъчник“

0
Засушаване и високи температури застрашават екосистемата
Засушаване и високи температури застрашават екосистемата Видео: bTV

Засушаване и високи температури застрашават екосистемата

Стотици мъртви риби по бреговете на язовир "Пясъчник" предизвикаха сериозни опасения за здравето на екосистемата и околната среда. Рибарите, които редовно посещават язовира, са били принудени да заравят мъртвите екземпляри, за да избегнат разпространението на зарази.

Според информация от местните рибари, мъртвите риби, чието тегло варира от два до 40 килограма, изплуват масово по бреговете на язовира. „С колегата оня ден като бяхме на тръбата – самата тръба мирише на мърша, на мор“, сподели Николай Караколев от сдружение „Оплимпик 2002“, предаде bTV.

Експерти от „Басейнова дирекция“ вече са извършили проверка на място и са установили, че причината за масовия мор е комбинация от високите температури и липсата на валежи. Това води до критично намаление на нивото на кислорода във водата, особено през нощта, когато температурите са по-ниски. Васил Узунов, директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, обясни, че това е основната причина за смъртта на рибите.

Рибарите също така съобщават за значително намаляване на нивото на водата в язовира, което допълнително утежнява ситуацията. „От миналата година поне едно 3-4 метра отвесно няма вода“, каза рибарят Александър Росманов. В момента язовир "Пясъчник" разполага с около 14 милиона кубични метра вода, което е само 4 милиона над опасния санитарен минимум от 10 милиона кубични метра.

Това намаление на водния обем заплашва не само рибната популация, но и земеделските насаждения в региона. Всички водоизточници с изключение на един са пресъхнали, което може да доведе до спиране на поливните дейности и сериозни щети за десетки хиляди декари обработваема земя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Басейнова дирекция
    Язовир"Пясъчник" се превърна в блато , заради вашето некадърство и безстопанственост.Повече от половин век не са му правени ремонти на важни съоръжения , а от десетина години се държи нивото мубедва на 10%.Всичко се знае и може да се докаже.Не говорете глупости. Да бяхте спрели водоподаването за промишлени цели.И оня завод, производител на спиртни напитки ,работещ с киселини, също мори рибата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари