Рибата в язовир "Пясъчник" измира

1
Причината е липсата на кислород и ниското водно ниво
Причината е липсата на кислород и ниското водно ниво Снимка: БНТ

Причината е липсата на кислород и ниското водно ниво

Масово измиране на рибата в язовир "Пясъчник" край Пловдив притеснява риболовци и еколози, които посочват като основна причина ниското водно ниво в язовира. Според тях, водата в язовира продължава да спада, което може да превърне водоема в екологична бомба, защото прогресивното измиране на рибата може да доведе до разпространение на зарази.

От пълния обем на язовир "Пясъчник" водата вече е по-малко от 10 процента. Останалите 14 милиона кубически метра се загряват бързо в горещините, което създава смъртоносна среда за най-чувствителните видове риба.

Липсата на кислород и ниското водно ниво са довели до масово измиране на риба, включително големи екземпляри бяла риба, които се откриват мъртви на брега. Всеки ден броят на измиращите риби нараства, а нивото на водата продължава да пада. Георги Георгиев, който от 10 години е ангажиран с опазването на язовира и рибите в него, прогнозира, че масовото унищожение ще настъпи внезапно.

„Екологичната катастрофа ще е голяма. На места хората са се взели в ръце, събират умрелите риби и ги заравят с идеята да не миришат покрай биваците и да не се разнасят зарази“, коментира пред БНТ Георги Георгиев – председател на риболовно сдружение.

На брега на язовир "Пясъчник" вече се появяват и импровизирани места, където са загробени десетки риби. Язовирът има стопанско значение и по разписан график всяка секунда изтичат 1200 литра вода, които се използват за напояване на земеделски площи по сключени договори.

„Стопанисващата организация "Напоителни системи" прави всичко възможно да не взима много големи количества, за да съхрани обеми в язовира, както и да му подава вода от по-горестоящи водохващания, но ситуацията е много притеснителна“, посочи Васил Узунов – директор на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район".

От Басейнова дирекция - Пловдив съобщиха още, че с по-ниски нива са и язовирите "Жребчево", "Копринка" и "Домлян". С достатъчни количества обаче разполагат язовирите "Батак" и "Белмекен", които при необходимост могат да компенсират липсата и да помогнат за балансирането на нуждите от водния ресурс.

Текущата ситуация в язовир "Пясъчник" е критична и изисква спешни мерки, за да се предотврати разрастването на екологичната катастрофа. Прогресивното измиране на рибата не само заплашва екосистемата на водоема, но и може да доведе до сериозни здравословни проблеми за местното население.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Истинската причина
    още 2021г. е имало протести по повод ниското ниво на язовира.Но политиците не са взели мерки.Р.Пясъчник захранва р . Марица,с чиято вода поим земеделските земи на Турция (Одринско)и Гърция.Сключени неизгодни за нас спогодби.Те имат вода бол, а ние - риба на сухо.Но спогодбите имат срок и скоро той свършва.Да видим дупедавски какво ще подпишат . Водата е Наша .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари