Защо да пием топла, а не студена вода?

0
Топлата вода е ключ към хидратация и прочистване на организма
Топлата вода е ключ към хидратация и прочистване на организма

Топлата вода е ключ към хидратация и прочистване на организма

Топлата вода може да се окаже едно от най-простите и ефективни средства за поддържане на добро здраве, сочат препоръки на здравните специалисти. Според тях, пиенето на чаша топла вода сутрин на гладно е изключително полезно за организма, а през деня е препоръчително да се приемат между 11 и 16 чаши вода, в зависимост от индивидуалните нужди и начин на живот.

Ползите от топлата вода според Аюрведа

Според БГНЕС Аюрведа, древната индийска наука за здраве и дълголетие, съветва водата да не се пие студена, а топла. Според тази философия, студената вода, която често се възприема като освежаваща и хидратираща, всъщност може да има неблагоприятни ефекти върху организма. Твърди се, че студената вода може да наруши храносмилането, да доведе до болки в гърлото, да забави сърдечния ритъм и да възпрепятства хидратирането, особено в горещите дни.

Допълнително, пиенето на студена вода може да доведе до свиване на кръвоносните съдове и отслабване на имунната система. Всички тези фактори карат Аюрведа да препоръчва топлата вода като по-добра алтернатива, особено в горещите летни месеци.

Топлата вода и дихателната система

Топлата вода може също да помогне при проблеми с дихателната система. Тя спомага за отпускането на запушените синуси и облекчаването на синусово главоболие, което често се дължи на натрупването на слуз. Лекарите препоръчват редовното пиене на топла вода, а дори и чай, като средство за бързо облекчение при хрема, кашлица, възпалено гърло и умора.

Подкрепа за храносмилателната система

Една от основните ползи на топлата вода е нейното влияние върху храносмилателната система. Когато се движи през стомаха и червата, водата подпомага елиминирането на отпадъчните вещества, което подобрява храносмилането. Това също така има положителен ефект върху централната нервна система, като спомага за намаляване на стреса.

Защита на бъбреците и ставите

Макар че няма категорични доказателства, които да подкрепят изцяло ползите от пиенето на топла вода, увеличеният прием на вода като цяло може да бъде полезен за бъбреците, като спомага за разреждането на отпадъчните материали в кръвта. Хидратацията е също така важна в борбата с възпаленията, поддържането на здравето на ставите и дори превенцията на заболявания като подагра.

В крайна сметка, пиенето на топла вода може да се окаже лесен, но ефективен начин за поддържане на здравето и общото благосъстояние на организма, дори в най-горещите летни дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари