Започва подготовката за евакуация по въздух на българите от Ливан

0
Приоритет се дава на семейства с деца и уязвими групи
Приоритет се дава на семейства с деца и уязвими групи

Приоритет се дава на семейства с деца и уязвими групи

България започва евакуация на своите граждани от Ливан.

В отговор на нарастващото напрежение в Близкия изток, българското правителство предприема спешни мерки за извеждане на сънародниците ни от Ливан. Министерският съвет обяви началото на подготовката за поетапна въздушна евакуация на българските граждани, заявили желание да напуснат страната.

На свикана от министър-председателя Димитър Главчев среща в Министерския съвет, с участието на представители на Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и съобщенията, секретариата на Съвета по сигурността и службите, бе решено да се даде приоритет на семействата с деца и уязвимите групи в процеса на евакуация.

Премиерът Главчев подчерта важността на бързите действия, но акцентира върху безопасността като водещ принцип: "Трябва да се действа бързо, но водещото е безопасността на българските граждани – както на пожелалите да се евакуират, така и на екипите, които ще извършат евакуацията", заяви той.

Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова предостави актуална информация от българското посолство в Бейрут относно динамично променящата се обстановка в Ливан. Президентът Румен Радев е своевременно уведомен за предприетите от правителството действия.

Министерството на външните работи създаде специална работна група, включваща представители на различни институции, която координира и разработва най-подходящия вариант за извеждане на българските граждани и членовете на техните семейства от Ливан. Паралелно се обмислят и други варианти за евакуация.

От външното министерство призоваха българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната. За съдействие, сънародниците ни в Ливан могат да се обърнат към българското посолство в Бейрут на следните контакти:

  • Телефон: +961 5 453 658
  • Телефони за неотложни случаи в извънработно време: +961 81 302 552; +961 76 697 766
  • Имейл на Консулската служба: [email protected]

Всички идентифицирани български граждани, желаещи да бъдат евакуирани, ще бъдат директно уведомени за точното време и място на евакуацията чрез посолството в Бейрут, в координация със ситуационния център към Министерството на външните работи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари