Започва изплащането на пенсиите за юли

1
Пенсионерите с трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 година, ще получат повече пари
Пенсионерите с трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 година, ще получат повече пари Снимка: Dunavmost

Пенсионерите с трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 година, ще получат повече пари

От днес, 8 юли, Националният осигурителен институт (НОИ) стартира изплащането на пенсиите за текущия месец. Това важи за всички пенсионери, които получават пенсиите си чрез пощенските станции. Те ще могат да получат парите си до 22 юли. За пенсионерите, които предпочитат да получават пенсиите си по банков път, преводите по техните сметки ще бъдат извършени още днес, 8 юли.

НОИ обяви, че пенсионерите ще получат новия размер на своите пенсии, осъвременени с 11% от 1 юли. Това осъвременяване обхваща всички пенсионери с трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 година.

Нови минимални и социални пенсии от 1 юли

Също така, от 1 юли новият минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст става 580,57 лева. Освен това, 675 000 пенсионери ще получат допълнително увеличение, като част от пенсията на починалия им съпруг или съпруга ще бъде добавена към личната им пенсия. Това увеличение също влиза в сила от 1 юли.

В допълнение, размерът на социалната пенсия за старост също е увеличен, като от 1 юли тя нараства от 276,64 лева на 307,07 лева.

Максималният размер на пенсиите остава непроменен

НОИ уточнява, че пенсионерите, чиито пенсии се изплащат във фиксирания максимален размер от 3400 лева, няма да получат увеличения действителен размер. Причината за това е, че и преди осъвременяването техните пенсии надхвърлят законово установения максимален размер.

Информацията предоставена от Националния осигурителен институт ясно подчертава усилията на институцията за подобряване на финансовото състояние на пенсионерите в България. Тези осъвременявания и увеличения са важни стъпки в подкрепа на възрастното население и показват ангажимента на държавата към социалната сигурност и благосъстоянието на своите граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Пенсионер
    В първите 4 години на своето управление бат Бойко не увеличи пенсиите дори с 1 Стотинка. Та и затова, и заради по- ниския коефициент и заплати в България при пенсиониране, сме с най- малките пенсии в ЕС.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари