Новият размер на пенсиите може да се провери в портала за електронни услуги на НОИ

1
Как става това?
Как става това? Снимка: Dunavmost

Как става това?

Всички пенсионери могат да проверят осъвременените от 1 юли размери на своите пенсии и добавки през интернет в Единния портал за електронни услуги (ЕПЕУ) на Националния осигурителен институт (НОИ), раздел „Електронно осигурително досие за пенсия“, рубрика „Отпуснати пенсии“ – „Актуална справка за пенсионер“. Разпорежданията, с които е извършено осъвременяването, са заредени в същия раздел „Електронно осигурително досие за пенсия“ на ЕПЕУ – рубрика „Постановени разпореждания“, съобщиха от НОИ.

Единният портал на НОИ се достъпва чрез използване на основните средства за електронна идентификация – персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ, ПИК на Националната агенция за приходите и всички видове квалифицирани електронни подписи (КЕП), издадени от доставчици на удостоверителни услуги у нас.

В Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж е предвидено разпорежданията, с които се извършва служебно осъвременяване на размерите на пенсиите и добавките, да се връчват на лицата след поискване от тяхна страна, като срокът за обжалване тече от датата на връчването. Искането може да бъде подадено отново чрез ЕПЕУ на НОИ, като от каталога на услугите се избере услуга №3399 „Връчване на разпореждане за извършено служебно осъвременяване, преизчисляване или определяне на нов размер на пенсия/и при поискване от лицето“.

Връчването на заявения онлайн документ може да се извърши съобразно заявеното от лицето - на място в приемната на съответното териториално поделение на НОИ, чрез лицензиран пощенски оператор с препоръчано писмо с обратна разписка или като електронен документ чрез Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    проверих
    сметката е вярна!😁😁😁 https://nssi.bg/administrativno-obslujvane/e-uslugi-i-spravki/spravki/po-egn-i-pik/
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари