Започва евакуация на българите в Ливан

1
Създадена е работна група във Външно министерство
Създадена е работна група във Външно министерство Снимка: МВнР

Създадена е работна група във Външно министерство

България предприема спешни мерки за евакуация на свои граждани от Ливан.

Министерството на външните работи (МВнР) на България обяви започването на операция по извеждане на български граждани и техните семейства от Ливан. Това решение е продиктувано от нарастващото напрежение в региона, което поражда сериозни опасения за сигурността на българите, пребиваващи в страната.

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев, в МВнР е сформирана специална работна група. Нейната основна задача е да координира действията и да разработи най-ефективния план за безопасното завръщане на българските граждани в родината.

Посолството на Република България в Бейрут поддържа непрекъсната връзка с всички сънародници, които са заявили желание за съдействие при завръщането си в България. Работната група, в сътрудничество с дипломатическите представителства в Бейрут, Тел Авив и други мисии в региона, ще осигури необходимата подкрепа за гарантиране на сигурна евакуация.

За българските граждани, които се нуждаят от помощ, са осигурени няколко канала за комуникация:

  1. Посолството на България в Бейрут може да бъде достигнато на телефон: +961 5 453 658.
  2. За спешни случаи извън работно време са на разположение следните номера: +961 81 302 552 и +961 76 697 766.
  3. Консулската служба към Посолството приема сигнали и на електронна поща: [email protected].
  4. Денонощна връзка се осъществява и чрез дирекция "Ситуационен център" на телефони: +359 2 948 24 04 и +359 2 971 38 56, както и на имейл: [email protected].

МВнР настоятелно препоръчва на всички български граждани, планиращи пътуване, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се регистрират в онлайн системата "Пътувам за…" на адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo. Тази предварителна регистрация значително улеснява оказването на консулско съдействие при възникване на кризисни ситуации.

Ситуацията в Ливан се следи внимателно от българските власти, които са готови да реагират бързо и адекватно с цел гарантиране на безопасността на своите граждани. МВнР призовава българите в Ливан да следят внимателно развитието на обстановката и да поддържат връзка с посолството за актуална информация и инструкции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Бай Ви Ганя пита...
    Що щете там българите,майце си ли търсите,баща си ли или под вола теле?Там си стойте.
  • 2
    1
    Ariel
    Тези защо спаха,и не се изтеглиха досега???Тъпаци,не би от Ливан,че от Сирия,от Израел,..
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари