Д-р Брахим Абул Мурад: Бомбардират, убиват ни! Няма безопасно място в Ливан

0
Бомбардировки и ракетни удари застрашават живота на цивилните
Бомбардировки и ракетни удари застрашават живота на цивилните Видео: bTV

Бомбардировки и ракетни удари застрашават живота на цивилните

Ескалация на напрежението в Ливан: България предприема мерки за евакуация на своите граждани.

В отговор на нарастващото напрежение и военни действия в Ливан, българското правителство предприема спешни мерки за защита на своите граждани в региона. Министерството на външните работи (МВР) издаде предупреждение от най-висока степен за риск при пътуване до страната и призова всички български граждани да напуснат незабавно територията ѝ.

Правителствени действия и координация

По нареждане на министър-председателя Димитър Главчев, в Министерството на външните работи (МВР) е сформирана специална работна група с участието на представители от няколко ключови институции. Основната задача на групата е да координира и предложи най-ефективен план за безопасна евакуация на българските граждани от Ливан.

Ситуацията на място

Кореспонденти на bTV успяха да се свържат с български граждани, които в момента се намират в Ливан, за да получат информация от първа ръка за ситуацията.

Д-р Брахим Абул Мурад, който се намира в страната заедно с двамата си сина, сподели: "Чуваме самолетите. Чуваме, че летят ракети. Има бомбардировки, гърми се силно, прозорци се чупят. Чувството никак не е хубаво." Той добави, че в момента не търси по-безопасно място, тъй като според него такова няма: "От самолетите ни бомбардират, убиват ни – не знаеш къде, какво, в коя част на града се случва. Няма безопасно място – нито в болницата, нито вкъщи, нито по пътя. Не можеш да вземеш никакви мерки."

Предизвикателства пред евакуацията

Екипът на bTV успя да се свърже и с баща и дъщеря, които се намират в южните части на Ливан. Връзката беше осъществена само по телефон поради слабия интернет в района.

Дани Хотайт, която е лекар, сподели: "Разбира се, че във всеки момент има риск. Атакуват ни постоянно, особено през последните 10 дни – постоянно има бомби." Въпреки опасностите, тя е решила да остане, за да помага на местното население.

Нейният баща, Абдул Хотайт, подчерта рисковете, свързани с евакуацията: "Не можеш да гарантираш дали ще останеш жив докато се евакуираш, защото бомбардират не само къщите, а и пътищата."

Реакция на Министерството на външните работи

В отговор на запитване от зрител относно възможно бездействие на посолството в Бейрут, от Министерството на външните работи заявиха, че са в постоянен контакт с българските граждани, изразили желание за съдействие при евентуално завръщане в България.

Ситуацията в Ливан остава напрегната, а българските власти продължават да следят развитието ѝ отблизо, готови да предприемат необходимите действия за гарантиране на сигурността на своите граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Българин
    Хайде терористите да не се правят на ощипана девица. Ами Хамас, под внушенията на мАСква, нападнаха Израел. След това Хизбула, под внушения на Иран, също правиха опити за дестабилизация северните граници на Израел. Ами и едните и другите намериха, каквото търсеха. Айде сега да не роним крокодилски сълзи!
  • 0
    1
    Ariel
    Ами война е,избиват всичко което мьрда,ти кво искаш,да ви галят ли,крийте се....сьрдете се на Хизбула,те са виновни.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари