Започна курс за обучение на молдовци с български произход в Русенския университет

1
Участниците ще получат сертификати в навечерието на Деня на народните будители
Участниците ще получат сертификати в навечерието на Деня на народните будители Снимка: Facebook / РУ

Участниците ще получат сертификати в навечерието на Деня на народните будители

В Русенския университет "Ангел Кънчев" започна поредният курс на обучение за ученици и преподаватели с български произход от Молдова. Обучението се реализира по Постановление на Министерския съвет 103 от 1993 година, след одобрение от Министерството на образованието и науката.

Петдесет ученици от девети до дванадесети клас, придружени от пет преподавателки, пристигнаха от населени места с преобладаващо българско население - Чадър Лунга, Кирсово, Комрат, Чобалакчия, Московей и Стояновка. Символично, началото на обучението съвпада с Деня на бесарабските българи, който се чества на 29 октомври.

Официално откриване и програма

Заместник-ректорът по международно сътрудничество, доцент доктор Галина Иванова, посрещна групата в зала 2.101, като представи града и университета пред гостите.

Катедра "Български език, литература, история и изкуство" (БЕЛИИ) ще бъде основен домакин на обучението. Ръководителят на катедрата, доцент доктор Мира Душкова, заедно с доктор Ния Пенева и доктор Валентина Радева, представиха образователната програма. Тя включва лекции по български език, литература и традиционни български изкуства, както и запознаване с историческото и културно наследство на град Русе.

Културна програма и сертифициране

Програмата предвижда две екскурзии - до историческите обекти в Плиска, Мадара и Преслав, както и до град Велико Търново.

Ректорът на Русенския университет, професор доктор инженер Генчо Попов, ще връчи сертификатите на курсистите преди Деня на народните будители.

За настаняването и битовото обезпечаване на участниците се погрижи помощник-ректорът Венцислав Димитров.

Русенският университет организира минимум два подобни курса годишно, утвърждавайки се като водещ център за обучение на ученици и учители с български произход от Молдова и Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари