Първи випуск бесарабски българи получи дипломи от Русенския университет

5
Русенският университет разширява присъствието си в Молдова
Русенският университет разширява присъствието си в Молдова Снимка: БТА

Русенският университет разширява присъствието си в Молдова

В аулата на Тараклийския държавен университет "Григори Цамблак" (ТДУ) се състоя вълнуваща церемония по връчване на дипломи на първия випуск абсолвенти от изнесеното обучение на Русенския университет "Ангел Кънчев". Петнадесет млади бесарабски българи получиха своите европейски дипломи, поставяйки началото на нова ера в академичното сътрудничество между България и Молдова.

Тържеството започна с вечния студентски химн "Гаудеамус" и завърши с химна на Русенския университет, създавайки атмосфера на академична гордост и постижение. От България пристигнаха временно изпълняващият длъжността ректор професор доктор инженер Генчо Попов, почетният ректор академик Христо Белоев и директорът на Дирекция "Чуждестранни студенти" професор Теодор Илиев. Заедно с ректора на ТДУ доцент доктор Мария Паслар, те приветстваха випускниците и проведоха церемонията по връчването на дипломите.

Доцент доктор Мария Паслар обяви вълнуваща новина за бъдещето на висшето образование в региона: "От следващата академична година обучението ще бъде в поделение на Русенския университет тук, в Тараклия, и то ще предлага голям избор от специалности по няколко професионални направления – инженерни, педагогически, икономически, аграрни и други. Така че вие, млади бесарабски българи, ще имате възможност да получите достойно образование и европейска диплома, както днес вашите колеги."

Събитието уважиха представители на българското посолство в Кишинев, както и на местната образователна общност. Съветникът по културата, образованието и печата Мартин Владимиров предаде поздравления от българския посланик Мая Добрева. Донка Николова, командирована специалистка от българското Министерство на образованието и науката в район Тараклия, се обърна към випускниците с вдъхновяващи думи: "Бъдете достойни за дипломите, които получавате. Вие сте първото поколение, което дава началото на нов европейски път в развитието на българската наука и българските връзки."

Абсолвентът Александър Боримечков изрази благодарност към администрациите на двата университета и преподавателите от името на своите колеги.

В разговор с кореспондента на Българската телеграфна агенция, академик Христо Белоев разкри подробности за обучението на младежите. Те са завършили четиригодишен курс по специалността "Бизнесмениджмънт" съгласно Постановление номер 103 на Министерския съвет. Въпреки предизвикателствата, породени от пандемията от COVID-19, която наложи промени в първоначалните планове, 15 от 24-те записали се студенти успешно завършиха обучението си.

Визитата на делегацията от Русенския университет в Молдова има и друга важна цел – среща с представители на Министерството на образованието на България и Тараклийския университет за обсъждане на бъдещи съвместни дейности и създаването на поделение на Русенския университет в Тараклия.

Академик Белоев сподели амбициозните планове за бъдещето: "Нашата цел е висшето училище в Тараклия като поделение на Русенския университет да се развие силно и устойчиво с прием на около 100 студенти годишно. Ще се насочим предимно към хора с български произход, като обучението ще бъде по Постановление номер 103."

Той подчерта, че университетът е готов да предложи обучение и на английски език, както и интензивни курсове по български език за тези, които не го владеят. Крайната цел е да се допринесе съществено за развитието на българските общности както в Молдова, така и в Украйна.

Това историческо събитие бележи началото на нова глава в образователното сътрудничество между България и Молдова, откривайки нови хоризонти пред младите бесарабски българи и укрепвайки културните връзки между двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    проф.Иванов
    И как един от най-западналите вузове в България може да развива БГ образованието в Молдова!?
  • 2
    2
    Иван
    Първи випуск полуграмотни висшисти в Тараклийския университет, обучени по метода на павликенския капацитет и азиатски доктор хонорис кауза с перспектива да стане председател на междугалактическото академично пространство. Тараклийци, не знаете на кого и на какво сте попаднали! Жалко, че късно ще разберете!
  • 2
    1
    Мухахахахаха
    Сред тях разбира се не е безработния смрадлив пишкосмук мартинчо просто защото няма завършен и седми клас мухахахахаха
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари