Започна гласуване за български патриарх на втори тур

1
Новият, четвърти патриарх на България се очаква да бъде обявен най-късно към 14:30 часа
Новият, четвърти патриарх на България се очаква да бъде обявен най-късно към 14:30 часа Снимка: Българска патриаршия

Новият, четвърти патриарх на България се очаква да бъде обявен най-късно към 14:30 часа

Предстои ново гласуване, изборът е между видинския митрополит Даниил и врачанския митрополит Григорий, предава Mediapool.

В неделя Българската православна църква избира четвъртия си духовен глава от възстановяването на патриаршията насам. Изборът се състои между ловчанският митрополит Гавриил, видинският митрополит Даниил и врачанският митрополит Григорий. Новият, четвърти патриарх на България се очаква да бъде обявен най-късно към 14:30 часа след тайно гласуване на 138 делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор.

Първото гласуване приключи към 10:45 минути, но не бе избран нов патриарх, защото нито един от претендентите не събра две трети от гласовете. Изборът на втори тур ще е между видинският митрополит Даниил и врачанският митрополит Григорий. Гласуването на втори тур стартира в 11:00 часа.

След официалното обявяване на новия патриарх в 14:30 часа, камбаните на всички български църкви и манастири ще бият в продължение на 30 минути.

По устава на православната ни църква за патриарх може да бъде избран само духовник, навършил 50 години и заемал епархийски пост поне пет години.

9 бяха митрополитите, които отговаряха на условието, сред тях и Пловдивският - Николай, който официално се отказа да бъде номиниран.

10:47 - Предстои избор между видинския митрополит Даниил и врачанския митрополит Григорий

На първи тур не бе избран новия патриарх на България. Нито един от тримата кандидати не събра две трети мнозинство от гласовете на 138-те делегати. От 11:00 часа предстои ново гласуване като изборът вече ще е само между видинският митрополит Даниил (64 гласа) и врачанският митрополит Григорий (51 гласа).

Ловчанският митрополит Гавриил получи 19 гласа.

10:13 - Броенето на бюлетините стартира

В Синодалната палата вече започна гласуването за избор на български патриарх от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които преди това се придвижиха от академичната зала на Българската академия на науките. От 10.13 часа вотът приключи и започна

Първо гласува наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий. Гласуват и членовете на Светия синод по старшинство.

Гласуването е с бюлетина, в която са написани имената на тримата кандидати, като се огражда името на избрания от делегата кандидат.

Преди да започне гласуването в приемния салон на Синодалната палата урната беше запечатана с подписите на членовете на изборното бюро и с печат.

Делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор са 140, съобщиха от Българската патриаршия. В тях са включени: наместник-председаделят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, 13 митрополити, 12 епископи, делегатите от епархиите: Софийска - 12, на САЩ, Канада и Австралия - 6, Великотърновска - 7, Плевенска - 5, Ловчанска - 7, Пловдивска - 7, Западно- и Средноевропейска - 6, Варненска - 7, Неврокопска - 7, Русенска - 7, Старозагорска - 7, Врачанска - 7, Видинска - 7, Доростолска - 7, Сливенска - 7, на ставропигиалните манастири - 3, на Пловдивската духовна семинария - 1, на Софийската духовна семинария - 1, на Пловдивската духовна академия - 1, на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 1, на Богословския факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" - 1.

В БАН Беше съобщено, че от 140 делегати на събора присъстват 138 и има кворум.

09:30 - Вселенският патриарх Вартоломей бяха посрещнати в катедрален храм "Св. великомъченица Неделя"

Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви бяха посрещнати в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя".

Предстои да бъде отслужен кратък трисагий - заупокойна молитва, на гроба на Софийския митрополит и български патриарх Неофит, който е под южната колонада на митрополитската катедрала. Службата започна с освещаване на храма и прочит на откъс от Светото Евангелие с призив за молитва към Бога на всички присъстващи. За службата пристигна и Симеон Сакскобургготски.

Вартоломей Първи е 270-ият вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол, пръв сред равни между предстоятелите на православните църкви по света от 2 ноември 1991 година. Неговото седалище е в Истанбул.

08:20 - Митрополит Григорий отслужи кратък молебен за откриването на патриаршеския събор в БАН

Наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, преди минути поведоха делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод - от Врачанския митрополит Григорий, съборът беше официално открит и беше определено избирателното бюро.

Митрополит Григорий приветства делегатите и отбеляза, че този ден е исторически, защото предстои да се избере четвъртият български патриарх след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. Гласувайте по съвест, с мисъл за православния ни народ, за неговото духовно просвещение, с тези думи се обърна към избирателите на събора наместник-председателят на Светия синод.

"Бъдещият патриарх трябва да бъде обединител, молитвеник за целия народ, да работи за единството на църквата и да обедини всички – клир и народ в името на Бог", заяви още в неделя врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква и един от кандидатите за патриарх.

Митрополит Григорий заяви, че задачите, които предстои да решава бъдещият патриарх са много и самият избран трябва да реши с какво да започне.

Очакванията на митрополит Григорий за Събора, на който ще бъде избран духовният баща на българите, са той да бъде проведен в нормална обстановка и да се спазва Устава на БПЦ.

На въпроса дали бързо ще бъде избран новият патриарх, той зави: „Зависи от самите избиратели, Бог единствено знае кой ще бъде следващият патриарх

Делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор са 140, съобщиха от Българската патриаршия. В тях са включени: наместник-председаделят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, 13 митрополити, 12 епископи, делегатите от епархиите: Софийска - 12, на САЩ, Канада и Австралия - 6, Великотърновска - 7, Плевенска - 5, Ловчанска - 7, Пловдивска - 7, Западно- и Средноевропейска - 6, Варненска - 7, Неврокопска - 7, Русенска - 7, Старозагорска - 7, Врачанска - 7, Видинска - 7, Доростолска - 7, Сливенска - 7, на ставропигиалните манастири - 3, на Пловдивската духовна семинария - 1, на Софийската духовна семинария - 1, на Пловдивската духовна академия - 1, на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 1, на Богословския факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" - 1.

Архимандрит Василий и архимандрит Максим ще са квестори за преброяването на гласовете на делегатите.

Беше съобщено, че от 140 делегати на събора присъстват 138 и има кворум.

След това делегатите на събора ще тръгнат от БАН към Синодалната палата, където официално ще бъде запечатана изборната урна. Ще започне и гласуването.

08:00 - Под звъна на камбани делегатите тръгнаха от Синодалната палата към академичната зала на БАН

Под звъна на камбани, и след поименна проверка от Комисията по пълномощията на присъствието на избирателите и редовността на техните пълномощия, наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите поведоха делегатите на избирателния събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод, съборът ще бъде открит и ще бъде определено избирателното бюро.

След това делегатите на събора тръгват от БАН към Синодалната палата, където официално ще бъде запечатана изборната урна. Ще започне и гласуването.

Очаква се следобед да бъде обявено името на новоизбрания български патриарх. След това новият патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен.

Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.

07:20 - С Божествена литургия беше открит Патриаршеският избирателен църковен събор

Утреня и Божествена света литургия с особените прошения, предвидени при откриването на църковен събор, бяха отслужени в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" от архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия.

На богослуженията в параклиса на Синодалната палата се черкуваха наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, епархийските митрополити, архиереите на БПЦ-БП, определени от Светия синод, както и делегатите на избирателния събор.

Следва Комисията по пълномощията, съгласно член 46, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП да провери поименно присъствието на избирателите и редовността на техните пълномощия.

След поименната проверка наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, ще поведат делегатите на избирателния събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод, съборът ще бъде открит и ще бъде определено избирателното бюро. След това делегатите на събора тръгват от БАН към Синодалната палата, където официално ще бъде запечатана изборната урна. Ще започне и гласуването.

Докато се конституира и започва съборът, е предвидено Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви да бъдат посрещнати в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя". След това ще бъде отслужен кратък трисагий - заупокойна молитва, на гроба на Софийския митрополит и български патриарх Неофит, който е под южната колонада на митрополитската катедрала.

Очаква се следобед да бъде обявено името на новоизбрания български патриарх. След това новият патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен. Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    русенец
    Електронно ли се гласува и как се отразяват преференциите? Благодаря предварително за отговора на въпросите ми.:)
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари