Законопроект ограничава правомощията на ВСС с изтекъл мандат

0
Сегашният ВСС няма да може да избира главен прокурор и шеф на ВАС
Сегашният ВСС няма да може да избира главен прокурор и шеф на ВАС

Сегашният ВСС няма да може да избира главен прокурор и шеф на ВАС

Висшият съдебен съвет (ВСС) с изтекъл мандат няма да може да избира председатели на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и главен прокурор. Това се предвижда в законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, внесен от народни представители от "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Според този проект, настоящият ВСС, който е с изтекъл мандат, няма да има правомощия да избира нов главен прокурор след освобождаването на Иван Гешев. В момента длъжността се изпълнява от Борислав Сарафов. Освен това, на 22 ноември изтича мандатът на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, което означава, че негов заместник също не може да бъде избран от настоящия състав на ВСС, ако той не бъде подменен до тогава.

Вносителите на законопроекта изтъкват, че легитимността на заемането на високи постове в съдебната власт се основава както на качествата на кандидатите, така и на процедурата и органа, който ги избира. Процедурата за избор отнема минимум четири месеца, за да се проведат номинации, изслушвания и финален избор. Само публичен, прозрачен и обоснован избор може да генерира висока степен на обществено доверие, което съответства на отговорностите на ръководителите на съдебните институции.

Според вносителите, ВСС с изтекъл мандат, включително настоящият, не може да осигури легитимен избор на "тримата големи" в съдебната власт. В мотивите си те подчертават, че в обществото е натрупано голямо недоверие към съдебната власт и особено към ВСС и Инспектората към ВСС. Това обстоятелство допълнително намалява общественото доверие, като всяко решение с дългосрочно значение, взето от тези органи с изтекъл мандат, е с ниско доверие и легитимност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари