Законно и морално ли е разпространяването на списък с имена на учители?

1
Адвокат Александър Кашъмов коментира правните и етични аспекти на публикуването на списък с учители, обявили се против нов закон
Адвокат Александър Кашъмов коментира правните и етични аспекти на публикуването на списък с учители, обявили се против нов закон Видео: NOVA

Адвокат Александър Кашъмов коментира правните и етични аспекти на публикуването на списък с учители, обявили се против нов закон

Списък на варненски учители, подписали се „против” промените в Закона за предучилищното и училищното образование, бе разпространен в социалните мрежи от местната организация на партия „Възраждане“. Тази стъпка постави множество въпроси, свързани с етичността и законността на подобно действие, особено предвид факта, че става въпрос за учители, които са се противопоставили на забраната за пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация.

Проблемът обаче не се свежда само до конкретния законопроект, а и до начина, по който тези учители бяха публично идентифицирани и евентуално стигматизирани за позицията си. В интервю за NOVA адвокат Александър Кашъмов направи подробен коментар относно правните и морални аспекти на случая.

„Най-вероятно хората са имали идеята публично да изразят позицията си, поради което вероятно сами са придали известна публичност. Това обаче не означава, че всеки може да препубликува и то с намерението да стигматизира тази група хора и да насажда омраза към тях с този списък”, отбеляза адвокатът. С други думи, това, че учителите са подписали петиция или становище, не дава автоматично право техните имена и работни места да бъдат разпространявани в интернет пространството без техно съгласие, особено когато целта може да бъде разпалване на негативни емоции към тях.

Законова защита на личните данни

Един от най-съществените въпроси, повдигнат от разпространението на този списък, е свързан със законовата защита на личните данни. В момента, в който учителите са били посочени с имената си и училището, в което работят, те стават идентифицируеми, което активира Общия регламент за защита на данните (GDPR). Адвокат Кашъмов подчерта, че за да бъде препубликуван подобен списък, трябва да има законна цел, като добавя, че „да стигматизираш някого и да насаждаш омраза не е законна цел“.

Тук възниква основният въпрос: какви са последствията от нарушаването на този регламент и дали действията на „Възраждане“ могат да бъдат предмет на правно преследване? Ако бъде доказано, че публикуването на списъка е довело до дискриминация или насаждане на омраза, това може да има сериозни правни последици за разпространителите на информацията.

Учителите като стожери на обществото

Темата придобива и по-дълбок морален аспект, когато се разгледа историческата роля на учителите в българското общество. Адвокат Кашъмов напомни, че „става дума за учителите – гилдията, която преди 250 години е извадила този народ от тъмнината, за да го вкара в просвещението и светлината на цивилизацията“. Той подчерта, че настоящата ситуация може да бъде възприета като опит да се ограничи правото на тези хора да изразяват своето мнение и да участват в обществения диалог, което е основен принцип на демократичното общество.

Свободата на словото, която е в основата на демокрацията, не бива да се използва за подбуждане на негативизъм и разделение в обществото. Адвокат Кашъмов напомня, че борбата за свобода на словото е била една от основните причини за излизането на България от комунистическия режим, когато свободното изразяване на мнение е било строго ограничено.

В търсене на баланса

Тази ситуация поставя въпроса за това как обществото трябва да реагира в случаи, когато хората изразяват различно мнение по въпроси, които разделят обществото. Важно е да се намери баланс между правото на свобода на словото и защитата на личните данни, като същевременно се избегне всяка форма на дискриминация или насаждане на омраза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    17
    Фък дъ РФ
    До 16 Много моля, фенове на "гримирани мъже с ботокс", нека не вземат отношение по темата!
  • 0
    16
    Мечо Пух
    Вън педалите от училищата.Аз няма да плащам данъци за такива учители. Прибавям към тях и корумпираните ченгета
  • 1
    15
    До 14
    Браво - много полезна информация даде на ДеБил-ПеПейките - Зеленски ги зове!
  • 2
    14
    Фък дъ УКР
    Прекрасен е квича на ДеБил-ПеПерастите - тези куросмуци,които правиха списъци с неправилни медии,сега поемат техните камъни по техните пеперастки въшливи кратуни.Да,няма нищо неморално в публикуването на списъка с джендър учителите зависими от ЛГБТ фондации и печелещи пари от пропагандирането на пеперастка извратеност в училищата.Мисля че на който не му харесва закона за ЛГБТ пропагандата може спокойно да замине на фронта в УСрайна,където с гол гъз да брани евроГейските ценности
  • 4
    13
    До 12
    Тази информация ще е много полезна за копейките,Браво !!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари