МОН застава зад учителите срещу списъците на „Възраждане“

1
Няма да допуснем репресия срещу учителите, заявиха от образователното министерство
Няма да допуснем репресия срещу учителите, заявиха от образователното министерство

Няма да допуснем репресия срещу учителите, заявиха от образователното министерство

Министерството на образованието и науката (МОН) изрази своята твърда позиция срещу всякаква форма на дискриминация и репресия в образователната система. Изявлението на министерството идва в отговор на действията на политическата партия „Възраждане“, която във Варна публикува списък с имена на учители, обвинявайки ги в „проводничество на джендър пропаганда“. Учителите са включени в списъка, защото са подписали петиция против предложените поправки в Закона за училищното и предучилищното образование (ЗУПО).

От пресцентъра на Министерството на образованието подчертаха, че „българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен“, като добавиха, че тези ценности са в основата на свободата на нацията. МОН отбелязва, че запазването на тази свобода е от ключово значение за съхраняването на морала и бъдещето на обществото.

Министерството ясно заявява, че в образователната система на България няма да бъде толерирана дискриминация или репресия спрямо учители, ученици и родители. От там увериха, че както и досега, институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще продължат да защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности. Освен това, МОН потвърди ангажимента си към политиката на приобщаване в българското училище.

Образованието е кауза за обществото ни, която трябва да ни обединява, а не да чертае нови разделителни линии и конфликти“, добавят от министерството. Това е ясен сигнал, че институцията се стреми да запази училищата като място на приобщаване и подкрепа за всички, независимо от техните възгледи или политически позиции.

Действията на „Възраждане“ във Варна предизвикаха сериозни реакции както сред обществеността, така и сред политическите лидери. По време на пресконференция в Бургас, лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че ще бъде подаден сигнал срещу организаторите на петицията, които според него прокарват „джендър пропаганда“ в училищата. Той посочи, че в подписката са участвали над 400 души, включително директори, учители и училищни психолози, и зададе въпроса дали е нормално такива хора да работят в образователната система.

Ние ще пуснем сигнал срещу тези, които са организирали тази подписка и са се подписали вътре. Те са над 400 човека (подписка срещу промените в ЗУПО – бел. ред.). Нормално ли е да има хора в образователната система директори, учители, включително и училищни психолози, които да искат такава пропаганда в училище. Това нормално ли е“, каза Костадинов.

Тези изявления на Костадинов предизвикаха бурна реакция в социалните мрежи, където стотици родители изразиха възмущението си от действията на партията. Те сравниха ситуацията с „лов на вещици“ и призоваха за прекратяване на атаките срещу учителите. Граждани заявиха, че ще сигнализират институциите, президента Румен Радев и европейските органи, за да предотвратят по-нататъшна ескалация на конфликта и да защитят българските учители от репресии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    15
    Директорите и психолозите
    ще подпишат, защото може да им заемат местата. Те да податливи на влияние. Отзад е МОН.А като се разпише началникът/директор, след него тръгват послушно и подчинените.А може да има и повишение на заплатите за послушание.
  • 1
    14
    Май май
    Народе нама ли фскли ?!!?????? Изгорете го тоя псевдо мон пон и джендерон!!!!!!
  • 1
    13
    Някой
    Исках да кажа аз съм Мартин недоебания бесарабски педал и както денкоффф и путкоффф и хасан фасилефф ми го салгат в гъза и после в устата….
  • -1
    12
    Някой
    До 9 Точно, и подобно на Ленин хюмнето от коментар 1 е педи ...
  • -1
    11
    До 1
    По отношение на ''титлите'' ! Май бъркаш Денков с Белоев ! И се скрий, защото май и в църква не си влизал !
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари