Заетите в градския транспорт работят в катакомби

2

Общински съветници разкриват шокиращи условия в поделенията на столичните транспортни дружества

Драматична картина в столичния градски транспорт разкриха общински съветници след обиколка на поделенията на транспортните дружества в София. Тежките условия на труд, недостигът на кадри и финансовите затруднения са само част от проблемите, с които се сблъскват работещите в сектора.

В гараж "Дружба" монтьорите работят без вентилационна система, изложени на студ през зимата и вдишвайки прах и изгорели газове целогодишно. Гараж "Земляне" предлага друга тревожна гледка - относително нови автобуси, на възраст между 5 и 6 години, се използват за резервни части поради липса на доставки.

Санитарните помещения в повечето поделения са в окаяно състояние, с ръждясали клекала и импровизирани мивки. Един служител споделя, че поради здравословни проблеми не може да използва наличните тоалетни и се налага да се прибира вкъщи.

Сградите на поделенията не са ремонтирани от десетилетия, с течащи покриви и други структурни проблеми. Ватманите работят при екстремни температури - до 50 градуса през лятото и около 10 градуса през зимата.

Недостигът на кадри се дължи не само на ниското заплащане и липсата на бонусна система, но и на изключително тежките условия на труд. Политическата нестабилност допринася за проблема, като обещанията за допълнително финансиране от страна на държавата остават неизпълнени.

Столична община има задължения от над 30 милиона лева към държавния бюджет за издаване на преференциални карти за различни групи граждани. Подобна ситуация се наблюдава и в други градове, като например Бургас, където недофинансирането на транспорта възлиза на около 3 милиона лева.

Въпреки че новото ръководство на Столична община дойде с обещания за готови решения на натрупаните проблеми, то отказва да актуализира общинския бюджет, за да се използват рационално наличните средства. "Столичен автотранспорт" ЕАД има задължения от над 8 милиона лева към доставчици на горива, а необходимите ремонти за подобряване на условията на труд в дружеството се оценяват на над 14 милиона лева.

Проблемите не се ограничават само до транспортния сектор. Общински болници, диагностично-консултативни центрове, детски ясли и градини също се нуждаят от спешни ремонти. Липсата на средства застрашава здравето и безопасността на пациенти, деца и персонал.

Междувременно, ръководството на Столична община, начело с кмета, изглежда не отделя достатъчно внимание на тези проблеми. Въпреки че кметът присъства на спортни и културни събития, той не намира време за среща със синдикатите, за да обсъдят вече договорената бонусна система за работещите в транспорта.

Ако кметът господин Терзиев и заместник-кметът по финанси господин Василев продължат да пренебрегват нуждите на общинските дружества, социалното напрежение неминуемо ще се увеличи, предупреждават наблюдатели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари