Транспортните работници излизат на протест пред Столична община

0
Работници от столичния транспорт настояват за незабавно въвеждане на бонусна система
Работници от столичния транспорт настояват за незабавно въвеждане на бонусна система Снимка: Милена Стойкова / БТА

Работници от столичния транспорт настояват за незабавно въвеждане на бонусна система

Транспортни работници в София планират протест срещу забавяне на бонусната система.

Транспортните работници в столицата отново се изправят срещу местната власт, този път заради неизпълнение на подписано споразумение от страна на кмета на град София. Причината за недоволството е отказът от въвеждане на справедлива бонусна система за всички служители в градския транспорт.

Представители на работниците обявиха, че на 9 октомври 2024 година от 14:00 часа ще проведат протест пред Столична община. Основното им искане е увеличение на доходите чрез въвеждане на справедлива бонусна система от 1 октомври 2024 година за работниците от "Столичен Автотранспорт" ЕАД и "Столичен Електротранспорт" ЕАД. Освен това, те настояват за приемане на програма за подобряване на условията на труд в двете дружества.

Председателят на ФТР "Подкрепа", Иван Кирилов, и председателят на СТСБ, Любомир Дренски, изразиха позицията на работниците в официално изявление:

"Неизпълнението на подписаното споразумение от страна на кмета на град София провокира за пореден път транспортните работници да се противопоставят на неправдата, да потърсят правата си и да защитят интересите си."

Според синдикатите, отказът от въвеждане на справедлива бонусна система за всички служители показва безсилието на местната власт за вземане на важни решения, свързани със столичния градски транспорт. Те подчертават, че това касае както повишаването на доходите на работещите, така и подобряването на условията на труд.

Синдикалните лидери категорично отхвърлят намеренията на кмета бонусната система да влезе в сила едва от 2025 година, с което да замести последващо увеличение на основните работни заплати. Те настояват за незабавни действия и въвеждане на системата още от октомври 2024 година.

В изявлението си синдикатите подчертават своята готовност за конструктивен диалог:

"Ние винаги сме били за разрешаване на споровете чрез конструктивен диалог и вярваме, че и в настоящата ситуация разумът ще надделее."

Въпреки това, те предупреждават, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще бъдат принудени да предприемат необходимите действия за подготовка на ефективни стачни действия в градския транспорт на София.

Ситуацията поставя сериозно предизвикателство пред общинското ръководство на столицата. От една страна, необходимостта от подобряване на условията на труд и възнагражденията в градския транспорт е очевидна. От друга страна, финансовите ограничения на общинския бюджет създават трудности за бързото изпълнение на исканията на транспортните работници.

Предстои да се види как ще се развие ситуацията и дали ще се стигне до компромисно решение между синдикатите и Столична община преди планирания протест на 9 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари