Явор Кирилов: Дворецът "Врана" беше любимото място на Фердинанд

0
76 години след смъртта му тленните останки на цар Фердинанд бяха пренесени от германския град Кобург в България
76 години след смъртта му тленните останки на цар Фердинанд бяха пренесени от германския град Кобург в България Видео: NOVA

76 години след смъртта му тленните останки на цар Фердинанд бяха пренесени от германския град Кобург в България

Според историците такава е била последната му воля. До 10-и ноември 1989 година подобен акт беше невъзможен, но се оказа, че и след демократичните промени в страната подобно решение не се взима лесно. Последните 35 години са доказателство за това. Защо точно сега тленните останки на цар Фердинанд бяха погребани в страната ни? Темата в „Интервюто в Новините на NOVA” коментира Явор Кирилов - личният секретар на Симеон Сакскобургготски, внукът на цар Фердинанд и бивш премиер на България.

Това е акт, който излиза извън рамките на семейство Сакскобургготски. Българският цар Фердинанд е един от най-дълго управлявалите монарси в цялата ни история. Това е човекът, който измъкна България от 14-и век и я вкара в 19-и век малко насила. Защото България след Освобождението е била една османска кална провинция без развита инфраструктура. Той направи толкова много за държавата ни, че не може погребението на тленните останки на цар Фердинанд да се разглежда само в семеен аспект. Държавата беше водещата и тя помогна. Изпрати военен самолет и гвардейската част, която е създадена от цар Фердинанд”, обясни Кирилов.

По думите му това е трети опит тленните останки на цар Фердинанд да бъдат погребани у нас. „В основата на този акт, разбира се, беше Симеон Сакскобургготски, който имаше последната дума. Защото семейството в Германия, другата част от рода, а и самите хора в Германия - не желаеха това да се случи. Те казаха: „Помните ли какво се случи с тялото на цар Борис? Вие търсили ли сте до ден днешен тялото на цар Борис? Търсили ли сте тялото на цар Борис? Имаме ли сигурност, че това няма да се повтори с тялото на цар Фердинанд?”. Това беше преди години. Сега вече всички знаят, че обстоятелствата в Европа и България са други – имаме позволение”, заяви той.

„Най-тежкото в случая е, че 76 години един християнин стоя непогребан, за да се изпълни последната му воля – да бъде погребан в любимата си България. Сега дойде времето да се случи това”, подчерта Кирилов.

И допълни, че най-любимото място на Фердинанд е било „Врана”. „Когато той за последно си тръгва от България, това, което прави, е да обиколи безмълвен парка и двореца „Врана”. Знаейки, че паркът „Врана” го е създал той… от прахта.. от нищото. Това му е било най-любимото място. Там е било сърцето му, затова беше редно и там да почива. А и особено сега, когато тленните останки на княз Кардам са във „Врана”, това беше нещо напълно нормално – неговият дядо да лежи до него”, заяви личният секретар на Симеон Сакскобургготски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари