Церемония по полагане тленните останки на цар Фердинанд в двореца "Врана"

0
Гвардейски оркестър водеше траурната процесия от централния вход на "Врана" до самия дворец
Гвардейски оркестър водеше траурната процесия от централния вход на "Врана" до самия дворец Видео: БНТ

Гвардейски оркестър водеше траурната процесия от централния вход на "Врана" до самия дворец

Тленните останки на българския цар Фердинанд бяха положени за вечен покой в двореца "Врана" край София.

Ковчегът пристигна с военен самолет от германския град Коберг, където Фердинанд прекарва последната част от живота си и е погребан.

На летище София военният самолет с тленните останки цар Фердинанд беше посрещнат от западно- и средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани. Ковчегът беше свален и премина през шпалир от гвардейци, предаде БНТ.

Тленните останки отпътуваха към двореца Врана, където се състоя церемония по полагането им. Гвардейски оркестър водеше траурната процесия от централния вход на "Врана" до самия дворец. Ковчегът беше следван от членове на кралското семейство и представители на вероизповеданията. Пред двореца се събраха и много граждани.

Тленните останки на цар Ферндинанд бяха положени за поклонение в централното фоайе на двореца под звуците на стария химн на България "Шуми Марица".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Максимус
    Докато не премахнем мафията която ни управлява и унищожава България 34 години, докато не изгоним с шутове така натрапените ни така наречени "царе"- евромаймуни и цялото им уродливо потомство, прадедите ни ще се въртят като вентилатори в гробовете си....
  • 4
    5
    русенка
    Мой прадядо е загинал в ПСВ и оставил прабаба вдовица с 6 деца сама да се грижи за тях. Та истината за войните и политическия елит преди и сега е една, а за българските граждани и семейства - друга.
  • -2
    4
    Българин
    Човека е бил български цар и последното му желание е било да бъде погребан в България, знаем гробовете на малко от нашите царе. Хората без добри познания по история твърдят, че той е виновен за двете национални катастрофи, но трябва добре да знаят че решенията не са взимани само от него, генерали, правителство, парламент също участват в тези решения. Ако войните бяха спечелени днес същите хора щяхте да тачите Фердинанд наравно с Левски като обединител на България. Също така да не забравяме, че България извоюва независимостта си по негово време и започва модернизацията и икономическия подем след Освобождението, лесно е да се помни лошото и да се забравят 25 добри години управление преди това.
  • 5
    3
    Втръсна ми
    Няколко дни поред за тоя вреден за страната ни натрапен"цар". Почернените майки и вдовици на убитите по негова вина Българи се преобръщат в гробовете си.Колко деца са останали сираци, заради него.Искал бил да си почеше егото.И приживе не са го уважавали неговите, а нашичките - срам и позор сте, не политици, майцепродавци.
  • 8
    2
    русенец
    Някой да ми обясни с думи прости , за какъв кур препогребваме с почести някой, който е вкарал България в две войни и в една национална катастрофа? На всичко отгоре той не е и българин!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари