Ядем домати и диня през октомври заради жегите

1
Производители са започнали да правят експерименти поради променящия се климат
Производители са започнали да правят експерименти поради променящия се климат Видео: NOVA

Производители са започнали да правят експерименти поради променящия се климат

Горещото лято и топлата есен се оказаха благодатни за отглеждането на розови домати и дини през октомври – нещо необичайно за този период от годината. Земеделци отчитат лоша година за реколтата, тъй като екстремните жеги се отразиха негативно на количеството и качеството на продукцията.

Семейство Николови от Лясковец, които от две десетилетия се занимават със земеделие, споделят, че такова горещо лято не са преживявали досега. През тази година температурите са били толкова високи, че дини и пъпеши, които обикновено обичат топлото време, са пострадали сериозно. „Имаме 40 процента спад на качество и количество“, казва пред NOVA Марияна Николова, като допълва, че високите температури са довели до лоши добиви и са наложили пренареждане на плановете за стопанството.

За да се справят с тези предизвикателства, семейство Николови правят експеримент – засаждат розови домати в оранжерия през октомври, които са почти готови за беритба. Дъщеря им, Габриела, също участва в семейния бизнес и активно търси информация за отглеждане на растения в екстремни условия. „Няма наука в този отрасъл. Производителят сам се учи и поема рисковете“, споделя тя.

Освен експериментите с отглеждането, Габриела предлага иновативен подход за продукцията с по-слабо качество – преработване в лютеница. Семейството обаче се надява следващата година да бъде по-благоприятна и да не се наложи да започват засаждането на домати и краставици по-рано от обичайното.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари