Днес настъпва есенното равноденствие

0
Астрономическата есен ще започне в 15 часа и 43 минути
Астрономическата есен ще започне в 15 часа и 43 минути

Астрономическата есен ще започне в 15 часа и 43 минути

Днес, 22 септември, в 15:43 часа ще настъпи есенното равноденствие, с което официално започва астрономическата есен, информира Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Според публикуваната сезонна прогноза на НИМХ за периода септември - ноември 2024 година, се очакват средни температури, надвишаващи обичайните стойности за сезона. Що се отнася до валежите, вероятността за количества под, около и над нормата е почти еднаква. От института отбелязват, че настоящата есен може да бъде сходна на тази от 2023 година.

В интервю за БТА, климатологът проф. Георги Рачев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", коментира, че прогнозите предвиждат по-високи от нормалните температури през есента. Както американските, така и европейските глобални модели показват, че температурите ще са с половин до един градус по-високи от обичайните. Най-слабо ще бъде отклонението през ноември, когато се очаква само около половин градус превишаване на нормалните стойности. Въпреки това, проф. Рачев подчерта, че тези прогнози са дългосрочни и се отнасят за по-широки и осреднени периоди.

Есента е един от четирите сезона в умерените географски ширини. Астрономически, тя започва с есенното равноденствие, което настъпва около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. Според метеорологията, есенните месеци за Северното полукълбо са септември, октомври и ноември, докато за Южното полукълбо те са март, април и май.

Този преходен сезон често се характеризира с високи температури в началото, известни като циганско лято, докато към края температурите стават по-ниски и умерени. Следващият сезон, зимата, започва астрономически със зимното слънцестоене около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари