ВСС даде зелена светлина за избор на нов главен прокурор

0
Кандидатите ще бъдат изслушани и гласувани на 16 януари 2025 година
Кандидатите ще бъдат изслушани и гласувани на 16 януари 2025 година Снимка: БТА

Кандидатите ще бъдат изслушани и гласувани на 16 януари 2025 година

Висшият съдебен съвет (ВСС) възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор на Република България, съобщиха от институцията. На заседание на Пленума на ВСС бяха приети важни решения, касаещи процеса по избор на ръководител на държавното обвинение.

С мнозинство от 16 гласа "за" и 3 "против" беше взето решение за възобновяване на спряната през юли 2023 година процедура. Основание за това е постановеното от Конституционния съд Решение № 14 от 26 юли 2024 година по конституционно дело № 10/2023 година.

Пленумът на ВСС прие изменения и допълнения в Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор. Актуализирани са разпоредбите, свързани със Закона за противодействие на корупцията (ЗПК), касаещи задължението на кандидатите да подадат декларация за имущество и интереси.

Сред ключовите промени е и новият регламент за приемане на решение за избор. За главен прокурор ще са необходими не по-малко от 13 гласа, а за председател на ВКС и ВАС – не по-малко от 17 гласа. При липса на необходимото мнозинство при първо гласуване, изборът ще продължи между двамата кандидати с най-много гласове. Ако и при повторното гласуване не бъде постигнат нужният брой гласове, процедурата ще бъде прекратена.

Утвърден бе и нов времеви график за провеждане на процедурата. Според него, в периода от 19 септември до 10 октомври 2024 година ще могат да се правят предложения за кандидатури. Право на това имат не по-малко от трима членове на съответната колегия на ВСС, както и министърът на правосъдието.

Кандидатите трябва да представят своите концепции и необходимите документи до 24 октомври 2024 година. На 27 ноември Прокурорската колегия ще обсъди докладите за професионалните и нравствените качества на кандидатите и ще вземе решение за допускането им до изслушване.

Финалният етап от процедурата – изслушването и гласуването на кандидатите за главен прокурор, е насрочен за 16 януари 2025 година.

От ВСС уточниха, че пълният текст на Правилата за избор, както и детайлният времеви график, ще бъдат публикувани на официалната интернет страница на институцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...