Володимир Зеленски ще посети завод за боеприпаси в Пенсилвания

0
Смята се, че визитата ще бъде ключова за укрепване на военните и дипломатически връзки между Украйна и САЩ
Смята се, че визитата ще бъде ключова за укрепване на военните и дипломатически връзки между Украйна и САЩ Снимка: Facebook / Володимир Зеленьский

Смята се, че визитата ще бъде ключова за укрепване на военните и дипломатически връзки между Украйна и САЩ

Украинският президент Володимир Зеленски ще посети днес завод за боеприпаси в американския щат Пенсилвания, който произвежда снаряди, от критично значение за борбата на Украйна срещу руските сухопътни сили. Посещението на държавния глава в заводa в град Скрантън е част от по-голяма обиколка на САЩ, целяща да засили подкрепата за украинската съпротива срещу руската агресия.

Очаква се тази визита да даде начало на поредица от важни срещи, включително участието на Зеленски в заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и преговори с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон. Въпреки че детайлите на визитата все още не са официално обявени, според американски източници тя ще бъде ключова за укрепване на военните и дипломатически връзки между Украйна и САЩ.

Заводът в Скрантън – ключов играч в боеприпасите за Украйна

Заводът в Скрантън, Пенсилвания, е един от малкото в САЩ, които произвеждат 155-милиметрови снаряди. Тези боеприпаси са от жизнено значение за украинската армия, която използва далекобойна артилерия за поразяване на руски цели от безопасно разстояние. През последните две години Украйна вече е получила над три милиона такива снаряди от САЩ, което допринася значително за съпротивата ѝ на бойното поле.

По време на своето посещение в Скрантън, Зеленски ще изрази благодарност на американските работници, които са увеличили производството на тези боеприпаси, като част от общите усилия на САЩ да подкрепят Украйна в продължаващата война с Русия.

Дипломатически усилия и нови изисквания за военна помощ

Украинският лидер ще използва срещите си с американските лидери, за да настоява за по-далекобойни системи, които биха позволили на Украйна да удря по-навътре в руската територия. До този момент обаче, САЩ не са дали разрешение за предоставянето на такива оръжия, тъй като Пентагонът и Белият дом са изразили притеснения относно потенциалните стратегически последствия от това действие. Руският президент Владимир Путин неколкократно е предупредил, че употребата на далекобойни американски оръжия би довела до директен конфликт между Русия и НАТО.

Въпреки съществуващите ограничения, Украйна вече разполага с дронове, произведени в страната, които имат способността да достигат до цели в руската столица. Зеленски обаче продължава да настоява за още по-ефективни средства, с които да се противопостави на руските военни сили.

Изчерпване на американските запаси и възобновяване на производството

Една от основните теми на разговорите в САЩ ще бъде възстановяването на американските запаси от боеприпаси. По време на войната, Украйна често изстрелва до 8000 155-милиметрови снаряди дневно, което е довело до изчерпване на американските резерви. Това предизвиква опасения за готовността на САЩ в случай на бъдещ конвенционален конфликт, като този около Тайван.

В отговор на нарастващите нужди, САЩ са започнали да инвестират във възобновяването на своите производствени линии и към момента произвеждат над 40 000 снаряда месечно, с планове да достигнат до 100 000. Тези усилия са от съществено значение за продължаването на американската помощ към Украйна, както и за гарантиране на националната сигурност на САЩ.

Стратегическа подкрепа и ролята на НАТО

Освен 155-милиметровите снаряди, Украйна получава широк спектър от военни доставки от САЩ, включително ракети, средства за противовъздушна отбрана и модерни оръжейни системи като изтребителите Ф-16. САЩ са най-големият доставчик на военна помощ за Украйна, осигурявайки над половината от общите 106 милиарда долара, предоставени от страните от НАТО и техните партньори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    хахах
    че то 404 вече не съществува
  • 2
    1
    тт
    Дано там да намери някой негър да го оправи във живота да е ба наркомана откачен
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари