Володимир Зеленски се срещна с папа Франциск

0

Украинският президент и папата обсъдиха войната при закрити врати в Апостолическия дворец

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Ватикана в петъчната утрин, където се срещна с папа Франциск. Това е втората им лична среща в рамките на четири месеца, съобщава информационна агенция Ройтерс.

Срещата между държавния глава на Украйна и главата на Римокатолическата църква се проведе при закрити врати в Апостолическия дворец. Предишната им среща се състоя това лято по време на форума на Г-7 в Южна Италия.

Визитата на Зеленски във Ватикана е част от европейската му обиколка тази седмица, по време на която той представя своя "план за победа" пред различни държавни и правителствени ръководители. Преди пристигането си в Рим, украинският президент посети Лондон, където се срещна с британския премиер Киър Стармър и новоизбрания генерален секретар на НАТО Марк Рюте. В Париж той проведе разговори с френския президент Еманюел Макрон.

В петък вечерта Зеленски пристигна в италианската столица, където се срещна с министър-председателката Джорджа Мелони. След визитата си във Ватикана, украинският лидер ще отпътува за Берлин.

Отношенията между Украйна и папа Франциск бяха подложени на изпитание през март тази година, когато понтификът призова украинците да имат смелостта "да развеят бялото знаме" и да преговарят за прекратяване на войната с Русия. Тогава президентът Зеленски определи думите на папата като "виртуално посредничество" от разстояние.

В същия ден папа Франциск се срещна и с архиепископ Святослав Шевчук, глава на Украинската гръко-католическа църква (униатска църква в Украйна). Архиепископ Шевчук е във Ватикана за участие в 16-ата Редовна обща асамблея на Синода на епископите.

Пред вестника на Ватикана архиепископ Шевчук сподели: "Исках да разкажа на папата за опустошенията от войната и за изпитанията, които ни чакат през зимата."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари